We weten nog bar weinig over seksuele oriëntatie

Er is nog steeds veel onbekend over seksuele oriëntatie, tot welk geslacht iemand zich aangetrokken voelt. Er is geen consensus over de exacte oorzaak van homoseksualiteit (maar het lijkt geen sociale oorzaken te hebben). Er is ook geen consensus over het aandeel mensen dat zich overwegend aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht (maar waarschijnlijk is het minder dan 5 procent). En wetenschappers zijn het er ook niet over eens of heteroseksualiteit en homoseksualiteit aparte categorieën zijn, of de eindpunten van een continuüm (dus dat iedereen eigenlijk biseksueel zou zijn). Dat blijkt uit een uitvoerig overzichtsartikel en een commentaar in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science in the Public Interest (25 april online).

Tegenstanders van homoseksualiteit denken wel dat het besmettelijk is, en af te leren, maar therapie tegen homoseksualiteit verandert hooguit hoe iemand zich publiek gedraagt. Vaak vertoonden mensen die als volwassenen homoseksueel zijn als kind al gedrag dat niet bij het stereotype van hun sekse paste. Over homoseksualiteit bij mannen is meer bekend dan bij vrouwen.

De auteurs zijn politiek gemotiveerd. Er zijn nog elf landen (in Afrika, Azië en het Midden-Oosten) waar homoseksualiteit met de doodstraf kan worden bestraft. In Oeganda wordt overwogen homoseksualiteit strenger te gaan bestraffen. Goede wetenschappelijke informatie kan misschien helpen dat tegen te gaan, hopen de auteurs. Ze bieden zich aan als gesprekspartners voor regeringsvertegenwoordigers van zulke landen.