VN: bijna 10.000 doden in oorlog Oekraïne

Volgens de VN zou het geweld in Oost-Oekraïne opgelaaid zijn tot het niveau van augustus 2014, toen de meeste slachtoffers vielen.

Een Oekraïnese militair in Avdiivka, in Oost-Oekraïne.
Een Oekraïnese militair in Avdiivka, in Oost-Oekraïne. Foto Max Black/ AP

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in april 2014 zijn er 9.333 mensen omgekomen en 21.396 gewonden gevallen. Dat zei een hoge functionaris van de Verenigde Naties op donderdagavond tegen de VN-Veiligheidsraad, zo meldt persbureau AP. Het was voor het eerst sinds december vorig jaar dat de Veiligheidsraad vergaderde over de situatie in Oekraïne.

Volgens Taye-Brook Zerihoun, assistent secretaris-generaal voor politieke zaken bij de VN, zou het geweld in Oost-Oekraïne in de afgelopen weken verder opgelaaid zijn tot het niveau van augustus 2014, toen de meeste slachtoffers vielen. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk houden Rusland verantwoordelijk voor het ontbranden van het conflict.

De meest recente beschieting was twee dagen geleden in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Donetsk toen bij artillerievuur vier mensen omkwamen en zeker acht gewonden vielen.

‘Rusland heeft 34.000 militairen in Oost-Oekraïne’

Zerihoun heeft kritiek op beide partijen in het conflict omdat zij de internationale monitoringsmissie hinderen. Deze missie werd vorig jaar februari in het leven geroepen na het akkoord van Minsk waar een staakt-het-vuren werd afgesproken.

Tijdens de bijeenkomst verweten de vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne elkaar verantwoordelijk te zijn voor het toenemende geweld. Volgens de Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken, Vadym Prystaiko, heeft Rusland in de Oekraïnense Donbas-regio een strijdmacht van 34.000 militairen die bestaat uit gewone Russische militairen, buitenlandse huurlingen en militairen uit de regio. Russische generaals zouden dit hybride leger aansturen.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitaly Churkin, deed de beschuldinginen af als propaganda. Churkin beschuldigde het Oekraïense leger van het negeren van het Minsk-akkoord door dorpen te bezetten in de ‘neutrale zone’.