Stillevens, vlak voor het vaarseizoen

None
Foto’s Herman Wouters

Is het een bootje of is het een vuilstortplaats? Voor het geoefende Amsterdamse oog is het geen moeilijke: dit soort taferelen zijn elk voorjaar in bootjes aan de grachten te zien. Het winterseizoen laat zijn sporen na, en dat vereist de komende tijd, nu het vaarseizoen langzaamaan weer aanbreekt, flink wat baggerwerkzaamheden van de eigenaren voordat ze weer kunnen genieten van een tochtje op het water.

De Amsterdamse fotograaf Herman Wouters trok er de afgelopen maanden op uit om de situaties in de grachten aan het einde van de winter vast te leggen. „Ik fotografeer vaker stedelijke stillevens. Het zijn vaak onbedoelde situaties die je in de stad tegenkomt. Deze bootjes zijn nog extra bijzonder, als een soort onderwaterstilleven. En het is ook mooi.”

Waternet, dat er onder andere voor zorgt dat de grachten bevaarbaar blijven, sleept per jaar ongeveer 500 bootwrakken weg uit de grachten. Dat is nog los van de circa 500 extra boten die weggesleept worden vanwege het niet betalen van het binnenhavengeld. Wil de eigenaar een bootje na het wegslepen toch nog ophalen, dan kost dat 182 euro. De rest wordt geveild, of, als de schade te groot is, vernietigd.

    • Milo van Bokkum