Russische straaljager scheert langs Amerikaans toestel

Russische straaljagers hebben deze maand vaker Amerikaanse vliegtuigen en schepen geprovoceerd.

Op een foto van de Amerikaanse marine is te zien hoe een Russische straaljager vlak langs een Amerikaans oorlogsschip vliegt. Foto Amerikaanse marine / Reuters

Een Russische straaljager heeft vrijdag levensgevaarlijke capriolen uitgehaald boven de Oostzee. De Soechoj Soe-27 scheerde op zo’n dertig meter langs een Amerikaans verkenningsvliegtuig. Het Russische toestel voerde daarbij een “kurkentrekker” uit, waarbij een vliegtuig een zijwaartse rotatie maakt. Dat meldt CNN.

De confrontatie vond plaats terwijl het Amerikaanse vliegtuig een routinevlucht uitvoerde in het internationaal luchtruim. Het Pentagon heeft bevestigd dat de Russische straaljager het Amerikaanse toestel onderschepte op een “onveilige en onprofessionele wijze”.

Volgens een Amerikaanse defensiewoordvoerder zijn door de manoeuvre de levens van alle inzittenden onnodig in gevaar gebracht. Ook had een eventuele crash kunnen leiden tot verdere spanningen tussen beide landen, aldus het Pentagon.

Eerdere incidenten

Provocatieve acties door Russische straaljagers zijn geen zeldzaamheid boven Europa. Geregeld schenden Russische gevechtsvliegtuigen het luchtruim van de Baltische landen en van andere Europese naties. Ook het Nederlandse luchtruim wordt geregeld door Russische straaljagers geschonden.

In november schoot Turkije nog een Russisch vliegtuig uit de lucht dat het Turkse luchtruim zou hebben betreden, hoewel Moskou dit ontkende. Het incident leidde tot een fikse diplomatieke crisis tussen beide landen, die nog altijd voortduurt.

Ook de VS zijn eerder het doelwit geweest van provocaties. Eerder deze maand vlogen Russische straaljagers tot twee maal toe vlak over een Amerikaans oorlogsschip dat in de Oostzee lag. Ook werd op 14 april ook al een kurkentrekkermanoeuvre uitgevoerd op korte afstand van een Amerikaans vliegtuig.

    • Casper van der Veen