Kankerpatiënte doet aangifte van mishandeling door tabaksindustrie

Advocate Bénédicte Ficq doet aangifte wegens mishandeling tegen de tabaksindustrie . Met longkankerpatiënte Anne Marie van Veen wil ze in een strafrechtelijk proces erkend krijgen dat de tabaksindustrie „opzettelijk en met voorbedachte rade” de gezondheid schaadt.

Van Veen begon met roken op haar vijftiende en kwam er tot zij ziek werd niet meer van af. Dat was strategie, zegt Ficq. „De samenstelling van de sigaret, met nicotine en ammoniak, is bedoeld om het vluchtige geluksgevoel zo snel mogelijk te bewerkstelligen.” De tabaksindustrie veroorzaakt volgens haar „willens en wetens breinziekte”. De vrije keuze om een sigaret op te steken zou buitenspel gezet worden.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu sterven in Nederland jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken

Roken is niet verboden, erkent Ficq, maar dat sluit volgens haar niet uit dat er strafbare feiten zijn gepleegd. „Het opzettelijk schaden van de gezondheid is namelijk wel strafbaar.”

Wat is er eigenlijk mis met het eisen van een schadevergoeding voor Van Veen in een civiele procedure? „Het is mijn cliënt niet om het geld te doen. Er zijn in het verleden meer schadevergoedingen geweest en ondertussen gaat de tabaksindustrie gewoon door.”. Van Veen en Ficq zeggen niet te ambiëren tabaksproducenten achter de tralies te krijgen. Ficq en Van Veen willen laten zien dat de bevolking de aangifte steunt. Op sickofsmoking.nl verzamelen ze medestanders.