Vier jaar cel geëist tegen moeder van drie dode baby’s

Yasmine M. (31), de moeder van drie dood gevonden baby’s, moet voor het doden van één van haar pasgeboren kinderen en het laten verdwijnen van drie babylichamen vier jaar celstraf krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat eiste de aanklager donderdag voor de rechtbank in Alkmaar. Aan de voorwaardelijke straf moet een proeftijd van tien jaar worden gekoppeld. In die periode moet M. onder toezicht komen te staan voor controle op eventuele zwangerschappen. Ook moet zij verplicht worden behandeld aan een persoonlijkheidsstoornis. M. werd afgelopen najaar aangehouden nadat in Heerhugowaard twee babylijkjes waren gevonden. Later bleek ook een dode baby die eind 2014 in een Alkmaars park was gevonden van haar te zijn. M. heeft verklaard haar zwangerschappen pas te hebben ontdekt bij de bevallingen. Deskundigen hebben M. door een persoonlijkheidsstoornis grotendeels verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Dat geldt niet voor haar handelen bij de dood van een kindje dat nog enkele dagen heeft geleefd. M. – die zich wil laten steriliseren – kon in de rechtszaal niet zeggen wat haar heeft bewogen. Wel vertelde ze dat ze bang was voor haar omgeving. „Want alles wat ik deed was niet goed.” Uitspraak 12 mei. (ANP)