Overname TNT Express dichtbij na toestemming China

Alle mededingingsautoriteiten hebben nu hun akkoord gegeven voor de overname door branchegenoot FedEx.

Een distributiecentrum van TNT Express in Duiven.
Een distributiecentrum van TNT Express in Duiven. Foto Koen Suyk/ANP

De overname van pakketbezorger TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot FedEx is weer een stap dichterbij gekomen nu alle mededingingsautoriteiten hun goedkeuring hebben verleend voor de deal. Het Chinese ministerie van Handel was de laatste die zijn zegen moest geven en deed dat vrijdag, zo hebben de bedrijven gezamenlijk bekendgemaakt. Eerder al gaven Europese, Braziliaanse en Amerikaanse autoriteiten hun toestemming.

De toestemming is belangrijk: toezichthouders moeten beoordelen of er genoeg concurrentie overblijft nadat FedEx de activiteiten van TNT heeft overgenomen. Als een bedrijf na de fusie meer dan dertig procent van een nationale markt in handen krijgt, kan een toezichthouder ingrijpen door de deal tegen te houden of slechts onder bepaalde voorwaarden te laten doorgaan.

Overname eerder nog uitgesteld

De overname van TNT Express door FedEx werd begin dit jaar nog uitgesteld nadat nog niet alle mededingingsautoriteiten akkoord waren gegaan. Toezichthouders in Brazilië voerden op vraag van concurrent UPS een extra onderzoek uit. Overname van TNT door datzelfde UPS ketste eerder nog af op bezwaren vanuit de Europese Commissie die vreesde dat de concurrentie op de pakketmarkt daaronder zou lijden.

TNT-topman Tex Gunning is opgelucht dat de Chinese toestemming binnen is:

“Met deze laatste toestemming zijn we weer een stap dichter bij het samenvoegen van de netwerken van FedEx en TNT Express. Deze voorgenomen acquisitie levert onze klanten, aandeelhouders en medewerkers meerwaarde op.”

Nog één horde te nemen

De laatste horde die nu genomen moet worden is dat er onder aandeelhouders voldoende interesse moet zijn voor de deal. FedEx bood in april vorig jaar 4,4 miljard euro voor TNT. De Amerikaanse pakketbezorger laat de transactie alleen doorgaan als aandeelhouders voor 13 mei minimaal 80 procent van hun stukken aanbieden. PostNL, eigenaar van 14,7 procent van de waardepapieren, steunt de deal.