Opnieuw medische post getroffen in Aleppo

In twee gebieden in Syrië heeft het leger een “rustperiode” van 72 uur aangekondigd; dat geldt niet voor Aleppo.

Inwoners van Aleppo proberen zich in veiligheid te brengen.
Inwoners van Aleppo proberen zich in veiligheid te brengen. Foto Ameer Alhalbi/ AFP

In de Noord-Syrische stad Aleppo is voor de tweede keer deze week een medische post gebombardeerd. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera op basis van burgerbeschermingsorganisatie Witte Helmen. Bij de aanval raakten verschillende mensen gewond, onder wie een verpleegkundige.

Volgens Syrische activisten zijn er ook vijf mensen omgekomen. De kliniek in de wijk Al-Marja behandelde chronische zieken en verleende tandheelkundige diensten. Afgelopen woensdag werd in Aleppo een ziekenhuis getroffen waarbij zeker vijftig mensen omkwamen, waaronder de kinderarts Muhammad Waseem Maaz.

Twitter avatar MSF_Syria أطباء بلا حدود سوريا Death toll from #AlQuds attacks climbs to 50, includes patients, 6 medical staff in @MSF-supported hospital, and people in surrounding areas

Syrische leger kondigt gevechtspauze af

Het Syrische leger heeft een gevechtspauze afgekondigd die vannacht moet ingaan. In de omgeving van de West-Syrische stad Latakia en in Ghouta, een voorstad van Damascus, zullen ze vanaf vannacht 72 uur een zogenoemde “rustperiode” inlassen. Dat meldt persbureau Reuters.

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, waarschuwde donderdag dat de wapenstilstand in groot gevaar is. De strijdende partijen kiezen voor een militaire oplossing en niet voor een diplomatieke oplossing, zo liet hij weten. De vredesbesprekingen liggen stil, nadat de oppositie opstapte vanwege beschuldigingen aan het adres van het Syrische regime dat ze steden blijven bombarderen.

In Aleppo gaan de gevechten door

In Aleppo gaan de gevechten wel door. Dagelijks vinden er bombardementen plaats. Veel van deze luchtaanvallen worden uitgevoerd door Rusland. Van een algehele terugtrekking uit Syrië is dan ook geen sprake.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er in de afgelopen week door bombardementen 123 burgers omgekomen, waaronder 18 kinderen. Ook kwamen er nog acht burgers om het leven door artillerievuur van het Syrische leger.

Verder zorgen beschietingen van rebellengroepen voor vele slachtoffers. Volgens het Observatorium vielen er in de afgelopen week 71 burgerdoden, waaronder 13 kinderen. Het Syrisch staatsmedium SANA meldt op vrijdag dat rebellen een moskee hebben beschoten, waarbij zeker drie mensen om het leven kwamen. 25 burgers raakten gewond.

    • Huib de Zeeuw