Oekraïense oorlog kost in twee jaar 9.333 levens

De oorlog in Oekraïne, uitgebroken in april 2014, heeft tot nu toe zeker 9.333 levens gekost en er zijn 21.396 gewonden gevallen. Dat zei een hoge functionaris van de Verenigde Naties donderdag tegen de VN-Veiligheidsraad. Voor het eerst sinds december overlegde de Veiligheidsraad over de situatie in Oekraïne.

Het geweld in Oost-Oekraïne is weer verder opgelaaid, volgens de VN. Het zou nu terug zijn op het niveau van augustus 2014, toen de meeste slachtoffers vielen. Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk houden Rusland verantwoordelijk voor het ontbranden van het conflict.

De meest recente beschieting was twee dagen geleden in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Donetsk toen bij artillerievuur er vier doden en zeker acht gewonden vielen.

De VN hebben kritiek op beide partijen in het conflict omdat zij de internationale ‘monitoringsmissie’ hinderen. Deze missie werd vorig jaar februari in het leven geroepen na het Akkoord van Minsk waar een staakt-het-vuren werd afgesproken.

Tijdens de bijeenkomst verweten Rusland en Oekraïne elkaar verantwoordelijk te zijn voor het toenemende geweld. Volgens de Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken heeft Rusland in de Donbas een strijdmacht van 34.000 militairen, bestaand uit gewone Russische soldaten, buitenlandse huurlingen en militairen uit de regio. (AP)