‘Na tien minuten dacht ik: dit is hoe ík over de wereld denk’

Michiel Drost (32) en Carolien Sijberden (32) deden samen een yogacursus in India. Nu organiseren ze yoga- en meditatielessen bij hun huis in Epse.

‘Dit is eigenlijk superlogisch’

Michiel: „Vanaf mijn twintigste houd ik me met het boeddhisme bezig. Ik zat me te vervelen en een huisgenoot van mij had speeches van de Dalai Lama op zijn computer staan. Ik heb een van die speeches aangedaan met de gedachte ‘ik ga eens even lachen’. Na tien minuten dacht ik: dit is eigenlijk superlogisch. Dit is heel erg hoe ík over de wereld denk. Al die volwassen mensen zijn zo gestresst. Iedereen loopt maar een beetje achter zijn eigen ego aan. Ineens was daar een kerel die dat benoemde en die zei: als je mediteert, dan kun je er iets aan doen. Veel mensen denken dat meditatie heel zweverig is, maar het is compleet het tegenovergestelde. Want je gaat gewoon hardcore zitten op de grond met je ogen dicht en kijken hoe je eigen gedachten werken. In die zin is het heel nuchter.”

Carolien: „Een heel goede vriendin van ons overleed onverwacht toen wij 26 waren. Voor mij was dat een wake-up call. Dat herinnerde me eraan dat het leven kort is. Dat je er niet vanuit kan gaan dat je tachtig wordt en dat je moet doen wat je het liefste wil doen. En dat is voor mij elke dag met yoga bezig zijn en dat met zoveel mogelijk mensen delen.”

We zijn als senioren

Carolien: „We hebben in India een lerarenopleiding gedaan.”

Michiel: „Na onze opleiding zijn we als assistent-leraren blijven hangen. We zijn meteen begonnen met elke dag lesgeven. Zo hebben we duizenden mensen les gegeven in korte tijd. We hebben een motor gekocht en toen de hele Himalaya doorgereisd op de motor langs de grens met India en Nepal.”

Carolien: „We zijn bijna een jaar in Vietnam blijven hangen. Daar gaven we yoga op het strand.”

Michiel: „Tijden het reizen reden we op een motor door de kleine dorpjes. En soms bleven we ook een week hangen op een plek. Niks doen is soms het nuttigste dat er is. Tuurlijk, we hebben ons praktische leven, maar we proberen dat heel efficiënt te doen. We nemen drie uur per dag voor het onderhouden van de website en contact. Dan vink je heel veel dingen af. Zoveel efficiënter dan wanneer je de hele dag zit te piekeren.”

Carolien: „Zeker met yoga is het ook belangrijk om het eens een dagje niet te doen.”

Michiel: „Soms gaan we een drankje drinken op het terras met vrienden.”

Carolien: „Of kamperen, als het lekker weer is.”

Michiel: „Lekker de natuur in, naar groene campings. We gedragen ons eigenlijk een beetje als senioren. Fietstochtjes maken. Maar we gaan ook wel eens een avondje drinken.”

Niet veel nodig

Michiel: „We wonen hier op onze locatie met de deelnemers. We leven heel zuinig. Dat hoort een beetje bij de lifestyle. We kopen heel weinig spullen.”

Carolien: „We gaan wel eens een kopje koffie drinken. Het is niet alsof we zielig zitten te zijn. Maar op jaarbasis hebben we niet veel nodig.”

Michiel: „Je hebt al genoeg van die spa-retreats, bij ons komen mensen die wat meer willen leren over yoga. Het gaat om de innerlijke ervaring. Mensen zijn het grootste deel van de tijd ook in stilte aanwezig. Ze zijn de hele dag een beetje aan het mediteren, gewoon voor zichzelf. Ze kunnen ook de hort op, er staan hier fietsen. We zijn wel serieus, maar niet heel streng. Het moet wel een beetje passen bij het echte leven. Het moet geen klooster zijn of zo.”

Carolien: „De mensen koken zelf.”

Michiel: „Wij geven een recept, zodat ze het ook zonder te praten kunnen maken.”

Simpeler dan je denkt

Carolien: „’s Avonds kijken we graag het nieuws.”

Michiel: „We willen ons niet afsluiten voor de wereld, helemaal niet. We willen juist onderdeel zijn van de realiteit. We luisteren veel naar Amerikaanse radio, ik ben een beetje verslaafd aan Amerikaanse politiek.”

Carolien: „Wat wij mensen willen meegeven, is dat yoga en meditatie ook op een heel praktische manier zijn toe te passen in je leven.”

Michiel: „Het is echt simpeler dan je denkt. Dat ene moment dat je op je ademhaling let kan al je hele dag veranderen. We zijn ook zo gefocust op de externe dingen, de perfecte baan, de perfecte vriendin. Maar 80 procent wordt bepaald door je interne wereld: jouw gemoedstoestand, jouw energie, wat jij naar de wereld brengt. 80 procent van onze gedachten is overbodig. Een klein beetje aandacht helpt al. Je kan gewoon gaan staan met je voeten op de grond, je gezicht in de zon en je haar in de wind.”

    • Rolinde Hoorntje