Londens pubfood op een hoger niveau getild

None

Derk-Jan Wooldrik (DJ voor intimi, spreek uit: Diedzjee) is alweer vijf jaar de chefkok van café-restaurant-jazzpodium Bird — in zijn beleving een eeuwigheid. Niet omdat hij zich verveelt of omdat het werk hem niet bevalt, het is gewoon dat vijf jaar hetzelfde doen voor hem hoogst ongebruikelijk is. Hij ronkt als het ware door het leven, praat alsof hij op de hielen wordt gezeten en is altijd bedacht op nieuwe kansen.

Dat vrienden van hem in het oude gebouw van Lantaren/Venster in de Gouvernestraat het nieuwe filmhuis Kino beginnen, is zo’n kans. Of zeg maar: avontuur. Het is anders dan als scheepskok de wereldzeeën bevaren, als fotograaf overal met je snufferd bovenop staan of als illegale drankstoker je spullen in beslag laten nemen door de douane, allemaal dingen die DJ heeft gedaan, maar avontuur is het, een nieuw restaurant opbouwen in een pand dat veel Rotterdammers nog kennen van vóór de verhuizing van LantarenVenster (vroeger gespeld mét, tegenwoordig zonder Duitse komma) naar de Wilhelminapier.

„Ik begin aan Kino op dezelfde manier als waarop ik aan Bird begonnen ben’’, zegt DJ, „ik ga er een bijzonder restaurant van maken. Weet je, veel zaken doen hetzelfde. Wéér carpaccio, wéér kalfswangetjes, wéér die rogvleugel. Voor wat ik bij Kino ga doen, denk ik aan het Londense pubfood op een hoger niveau getild, aan de Parijse bistronomie, aan wat David Chang in New York doet. Ik ga de gerechten uitproberen in mijn studio...”

Studio? „Ja, ik heb een van de Hofbogen gehuurd in de Insulindestraat. Dat is mijn broeinest,” zegt hij, „mijn studio, mijn food-lab. Er staat een volledige keuken van een hotel in Amstelveen dat failliet is gegaan, er kunnen twaalf mensen zitten. Daar ga ik koken, ik kan er volop experimenteren. Ik ga er ook slurpsessies houden met bouillon uit een kookketel van tachtig liter. Wat goed is, komt in Kino op de kaart.”

Filmhuis-restaurant Kino gaat in augustus proefdraaien en in september officieel open.

    • Frank van Dijl