Labour schorst Londense ex-burgemeester, na rel om antisemitisme

Een week voor verkiezingen, en Labour gaat ruziënd over straat. Donderdag werd oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone, de man achter de verkiezing van Jeremy Corbyn als partijleider, geschorst.

Hij had een zionistische opmerking van een partijgenoot vergoelijkt omdat „kritiek op Israëlisch regeringsbeleid niet verward moest worden met antisemitisme”. „Laten we niet vergeten dat toen Hitler in 1932 de verkiezingen won zijn beleid was dat Joden naar Israël verplaatst moesten worden. Hij steunde zionisme voor hij gek werd en zes miljoen Joden vermoordde.” Een collega die Livingstone hierop een „nazi-apologeet” en een „liegende racist” noemde, wordt mogelijk ook geschorst.

Binnen Labour suddert al weken een ruzie over in hoeverre antisemitisme is geworteld in de partij, aangewakkerd door Lagerhuisleden die vinden dat de radicaal-linkse koers die Corbyn vaart, pro-Palestijnse, en daarmee anti-joodse elementen bevat.

Eerder dit jaar werd een vicevoorzitter van een lokale Labour-afdeling geschorst nadat ze over „de grote neuzen” van Joden twitterde, een ander werd de partij uitgezet nadat hij schreef over „de joodse kwestie”.

Deze week werd Lagerhuislid Naz Shah geschorst nadat bleek dat zij twee jaar geleden op Facebook als „oplossing voor het Israëlische-Palestijnse conflict” had geopperd alle Joden naar de VS „te verplaatsen”. Shah geldt als een bijzonder politica: ze groeide in armoede op en werd als tiener gedwongen te trouwen met een man in Pakistan.

In alle gevallen reageerde partijleider Corbyn volgens critici niet daadkrachtig. Nadat Shahs opmerkingen bekend werden, duurde het 32 uur voor Corbyn een besluit nam. Dat is in een tijd van sociale media te langzaam.

De ruzie is een gevaar voor Labours kansen volgende week bij de verkiezingen voor het Schotse en Welshe parlement, lokale verkiezingen in Engeland, en de burgemeestersverkiezingen in Londen.

    • Titia Ketelaar