Kabinet trekt 2,4 miljoen uit voor Syrische journalisten

De training moet er toe leiden dat Syrische burgers goede en betrouwbare informatie krijgen.

Het opleiden van 1.500 vrouwelijke journalisten in het land moet leiden tot een tegengeluid in de Syrische samenleving.
Het opleiden van 1.500 vrouwelijke journalisten in het land moet leiden tot een tegengeluid in de Syrische samenleving. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

Het kabinet trekt 2,4 miljoen euro uit voor ondersteuning van onafhankelijke journalisten in Syrië, zo maakte ministers Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend. Het geld wordt onder meer besteed voor de training van professionele journalisten en de opleiding van 1.500 vrouwelijke burgerjournalisten in het land.

De training en scholing moeten er toe leiden dat Syrische burgers binnen en buiten hun land goede en betrouwbare informatie krijgen. Volgens Koenders is daar geld voor nodig, omdat “het voor journalisten levensgevaarlijk is om in Syrië te werken”. Als voorbeeld haalt de minister de aanvallen op een ziekenhuis in Aleppo aan:

“Media verslaan dat met duizelingwekkende moed. Hun werk is van cruciaal belang. Ze verdienen dus onze steun.”

Tegengeluid

Het opleiden van de 1.500 vrouwelijke journalisten in het land moet voor een tegengeluid in de Syrische samenleving zorgen. Dit wordt volgens Koenders bereikt door de vrouwen te leren hoe ze zich beter uit kunnen spreken tegen het gewelddadige verhaal van extremisten. Koenders: “Door dit project zal duidelijk worden dat de propaganda van Assad en het extremistische geluid van groepen zoals ISIS niet het geluid is van de hele Syrische bevolking.”

    • Maarten Back