Boeken

Jeroen Brouwers geeft toestemming om zijn huis af te laten breken

Het huis was in 1993 zonder bouwvergunning neergezet. Na een jarenlange juridische strijd geeft Brouwers nu toestemming voor de sloop van het pand.

Jeroen Brouwers
Jeroen Brouwers Foto: Chris Keulen

Jeroen Brouwers (75) geeft de strijd om het behoud van zijn huis op. In een brief aan het gemeentebestuur van de Vlaamse gemeente Zutendaal heeft de schrijver laten weten dat hij afstand doet van het pand. Brouwers, in november vorig jaar nog winnaar van de ECI Literatuurprijs, liet het in de jaren negentig illegaal bouwen in een natuurgebied. Door de grond nu af te staan, wordt zijn huis op kosten van de gemeente gesloopt. Dat meldt De Morgen.

Bouwvergunning

Brouwers had de bui moeten zien hangen weten, schreef De Standaard twee jaar geleden al. Toen de schrijver in 1993 het huis in Zutendaal in Belgisch Limburg kocht, stond in de notariële akte vermeld dat het daar zonder bouwvergunning is neergezet. Volgens Het belang van Limburg was de vorige eigenaar van het huis daar in 1990 ook voor veroordeeld.

Brouwers werd in 2011 al door de rechtbank van Tongeren verzocht tot afbraak over te gaan. Hij kreeg daar vier jaar de tijd voor. Het Antwerpse hof besloot in 2014 dat Brouwers zijn huis binnen een jaar moet afbreken.

Monument vol boeken

Het huis van Jeroen Brouwers is ‘een monument stampvol met boeken’. Dat schreef boekenredacteur Arjen Fortuin in 2011 in een interview, naar aanleiding van de verschijning van Bittere Bloemen, waarmee Brouwers in 2012 een Libris-nominatie in de wacht sleepte:

‘De keuken is koud, maar de woonkamer is warm gestookt en doorrookt dankzij de Caballero’s van de schrijver. Muren zijn amper zichtbaar, wel duizenden boeken op planken en stapels.’

In hetzelfde interview gaf Brouwers toen nog aan zich over een mogelijke sloop geen zorgen te maken:

“Vrijwel alle huizen hier in de buurt zijn illegaal, volgens mijn advocaat moeten we in beroep gaan, dan duurt het weer jaren.”