Ten minste elf doden door neerstorten Noorse helikopter

Aan boord van het toestel zaten ten minste dertien personen. Volgens de politie is de helikopter “volkomen verwoest”.

Bij een helikoptercrash voor de kust van Noorwegen zijn vrijdagmiddag ten minste elf mensen om het leven gekomen. Twee andere inzittenden worden vermist, maar. de politie gaat ervan uit dat zij ook zijn omgekomen. Volgens het Noorse reddingscentrum gaat het om een toestel dat op weg was vanaf het boorplatform Gullfaks van het oliebedrijf Statoil in de Noordzee.

Twitter avatar ajreid Alastair Reid Then streetview corroborated images taken from the scene, near the island of Turoy. Looks horrendous. https://t.co/kHqjL8yzBV
Twitter avatar RobPulseNews Silver Surfer Helicopter w/ 15 aboard crashes on west coast of Norway, people seen in water -- @Reuters: https://t.co/aX34yIv9Qr https://t.co/9Xa9CgS7Go

Het toestel is neergestort bij Turøy, een piepklein eilandje op ongeveer 20 kilometer van de zuidwestelijke stad Bergen. Een woordvoerder van de lokale politie zei tegen AP dat hij meldingen had ontvangen van “een ontploffing en dikke rook”. Volgens de zegsman is het toestel “volkomen verwoest”. Een ooggetuige zei dat hij de rotor van de helikopter zag weg vliegen voordat het toestel neerstortte, meldt persbureau Reuters.

Hulpdiensten hebben na het ongeluk ten minste elf lichamen geborgen. Volgens het Noorse reddingscentrum zaten er elf Noren, één Italiaan en één Brit in het neergestorte toestel. Eerder spraken Noorse media nog over vijftien of zeventien inzittenden. De hulpdiensten hebben de reddingsoperatie inmiddels beëindigd.

De Noorse luchtvaartdienst heeft naar aanleiding van het incident een vliegverbod ingesteld voor alle helikopters van het type dat vrijdag is gecrasht. Een onderhoudsbeurt voor het vervoermiddel was tweemaal uitgesteld. Staatsoliebedrijf Statoil liet weten dat naar aanleiding van de crash het werk op het boorplatform Gullfaks B voor onbepaalde tijd is stilgelegd.

    • Casper van der Veen
    • Jorg Leijten
    • Joost Pijpker