Britse schrijfster Jenny Diski (68) overleden

None

Het is de vraag of Jenny Diski, de Britse schrijfster die gisteren op 68-jarige leeftijd overleed aan longkanker, hartelijk ontvangen zal worden door God. In 2001 verscheen namelijk van haar het humoristische boek Only Human, A Divine Comedy waarin een chagrijnige God de hoofdrol had. Diski, auteur van 18 fictie- en non-fictieboeken, groeide op in een instabiel gezin en bracht haar jeugd door in psychiatrische klinieken. Ze werd, zoals ze het zelf noemde, gered door schrijfster Dorris Lessing, die haar in huis opnam. Ze schreef in haar vroege werk vaak over depressie . In haar alom geprezen non-fictie werk Skating to Antarctica deed ze eveneens verslag van haar jeugd. In haar latere werk was meer ruimte voor humor – zelfs in het dagboek dat ze bijhield voor The London Review of Books, sinds ze gediagnosticeerd was met kanker. Vorige week verscheen de bundeling ervan onder de titel In Gratitude. (NRC)