Economie eurozone groeit sterker, werkloosheid daalt

De economieën van alle landen samen namen vorig kwartaal met 0,6 procent toe, tegen 0,3 procent in het vierde kwartaal.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De negentien economieën van de eurozone zijn tussen januari en maart aanmerkelijk sterker gegroeid dan in de laatste maanden van vorig jaar. Het bruto binnenlands product van alle landen samen nam vorig kwartaal met 0,6 procent toe, zo becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag in een eerste raming.

In de drie maanden daarvoor groeide de economie van de muntunie slechts met 0,3 procent. In welk tempo het bbp van de afzonderlijke landen toenam, maakten de statistici niet bekend. Het Nederlandse groeicijfer wordt over twee weken bekend, als het Centraal Bureau voor de Statistiek met een eerste raming komt.

Volgens persbureau AP zijn alle economieën samen nu 0,4 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2008, vlak voor de economische crisis de eurozone trof. Sindsdien belandde de eurozone tot twee keer toe in een recessie en kwam de economische groei zelden meer in de buurt van de 1 procent.

Lees ook: Euro’s uit de helikopter voor iedereen: het klinkt vooral leuk, over het stimulerende beleid van de Europese Centrale Bank.

Werkloosheid op niveau zomer 2011

Ook in de werkloosheidcijfers van Eurostat is te zien dat de eurozone de klap van 2008 stukje bij beetje te boven komt. In maart van dit jaar zat nog 10,2 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis, zo meldde het statistiekbureau vrijdag. Dat was het laagste niveau sinds augustus 2011.

De werkloosheid in de negentien eurolanden daalt al sinds de zomer van 2013, toen een piek van 12,1 procent bereikt werd. Toch is de arbeidsmarkt nog lang niet terug op het niveau van begin 2008, toen slechts 7,2 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden thuis zat.

    • Joost Pijpker