‘Echte Rotterdammers zijn vóór de Zalmhaventoren’

De hoogbouwfanaten van RTM XL zijn een petitie begonnen voor de Zalmhaventoren.

Volgende maand stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor de Gedempte Zalmhaven, waarmee de bouw van de circa 190 meter hoge Zalmhaventoren mogelijk moet worden. Met mast wordt de toren zelfs 218 meter hoog en daarmee veruit het hoogste gebouw van de Benelux. Een uniek gebouw dus! De toren komt te staan op een bouwblok van vier bouwlagen met daarop nog twee torens van 70 meter. Op dit moment staat er op de beoogde locatie een leegstaand kantoorgebouw dat zwaar in verval is. Het plan voegt honderden woningen, en in de hoge toren mogelijk ook een hotel, toe aan het prachtige Scheepvaartkwartier. Als de gemeenteraad akkoord gaat met dit aangepaste bestemmingsplan, kan in 2017 de bouw van start gaan.

Het plan voorziet in een invulling van een lang gekoesterde ambitie van de gemeente Rotterdam om de binnenstad verder te verdichten. Op 1 januari 2014 had het centrum van de stad 31.195 inwoners, terwijl dit er op 1 april 2016 al 33.329 zijn. Wonen in de Rotterdamse binnenstad wordt dus steeds populairder. De gemeentelijke ambitie blijkt dus langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen. Verdere verdichting van de stad is om belangrijk. Het creëert draagvlak voor onder meer culturele voorzieningen, winkels, gezondheidsinstellingen en een goed functionerend openbaar vervoernetwerk.

Daarnaast worden de bestaande voorzieningen rendabeler en ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven waar nu nog niet genoeg draagvlak voor is. Dit alles maakt de stad leuker, levendiger én economisch krachtiger. Het plan zoals dat nu voor ligt draagt hier in grote mate aan bij en zou daarom omarmd moeten worden door de stad en haar inwoners.

Op dit moment roeren de tegenstanders van het plan zich echter en is er een petitie gestart om de bouw van deze toren tegen te houden. De tegenstanders vrezen vooral schaduw, windhinder en extra verkeer. Maar uit de professionele onderzoeken, uitgevoerd ten behoeve van het bestemmingsplan, blijkt dat dit allemaal zeer ruim binnen het aanvaardbare blijft en de ontwikkeling van het plan dus niet in de weg staat. Voor RTM XL is dit reden genoeg om een online petitie op te stellen waarmee juist ook de voorstanders van het bouwplan hun stem kunnen laten horen. Binnen twee dagen is het aantal ondertekenaars al ruim hoger dan dat van de tegen-petitie. Hieronder zien we gelukkig ook veel direct omwonenden.

Hopelijk maakt de gemeenteraad daarom over een aantal weken de enige juiste beslissing, vóór de ontwikkeling van de Zalmhaventoren!