Boeken

Dit zijn de boeken die NRC deze week bespreekt

Met recensies van ‘De Duitse oorlog’, ‘De verwarde cavia’, ‘Liefde in tijden van gebrek’, ‘Vermoorde onschuld’, ‘Never a dull moment’ en meer.

 • ●●●●●

  Nicholas Stargardt: De Duitse oorlog

  deduitseoorlog

  Tweede Wereldoorlog: De simpelste vragen over de redenen van de gewone Duitsers om Hitler te steunen zijn nooit gesteld. Twee historici, Nicholas Stargardt en Florian Huber, maken een einde aan dat hiaat en geven genuanceerde antwoorden, ontdaan van elk moralisme. Lees de recensie.

  Vert. Fred Hendriks en Albert Witteveen. De Bezige Bij, 838 blz. € 59,90

 • ●●●●

  Bernard Wesseling: & de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal

  bernard

  De dichter Wesseling is een magistrale beeldsnijder, verhalenverteller en oeuvrebouwer. Net als in een vorige bundel zijn nu, zij het wat speelser, wederom dood en rouw alom tegenwoordig. Lees de recensie.

  Querido, 59 blz. € 17,99

 • ●●●●●

  Paulien Cornelisse: De verwarde cavia

  deverwardecavia

  Deze columnist en cabaretier verdiept zich in het kantoorleven van een cavia. Zo realistisch dat het meer wordt dan satire. Lees de recensie.

  Eigen beheer, 190 blz. € 14,99

 • ●●●●●

  Astrid H. Roemer: Liefde in tijden van gebrek

  liefdeintijdenvangebrek

  In deel 2 van haar autobiografie beschrijft Astrid Roemer, die op 19 mei de P.C. Hooftprijs ontvangt, over de jaren waarin ze zich terugtrok uit het volle leven. Het is een verslag uit een angstwekkend universum. Lees de recensie.

  Prometheus, 340 blz. € 24,95

 • ●●●●●

  Dana Spiotta: Vermoorde onschuld

  vermoordeonschuld

  Het vierde, knap geconstrueerde boek van de Amerikaanse Spiotta leest niet alleen als een intelligent verhaal over vriendschap en liefde, vooral die voor film, maar ook als een ode aan de technologie. Lees de recensie.

  Vert. Wim Scherpenisse en Mieke Trouw. Hollands Diep, 304 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Gottfried Keller: Groene Heinrich

  groeneheinrich

  Een non-Bildungsroman, een mengvorm van genres, maar vooral een schitterende vertelling over de vele belevenissen van een jongeman. In die schakeringen laat de Zwitserse schrijver zijn grootsheid zien. Lees de recensie.

  Vertaling en nawoord Peter Kaaij. Athenaeum-Polak & Van Gennep. 996 blz. € 49,99

 • ●●●●

  Jon Savage: 1966

  1966

  Van maand tot maand peilde muziekjournalist Jon Savage welke muziek er in 1966 toe deed, waar de wereld zich om bekommerde en welke ideeën uit de avant-garde en underground de massa’s bereikten. Lees de recensie.

  Faber & Faber, 653 blz. € 30,99

 • ●●●●

  David Hepworth: Never A Dull Moment

  neveradullmoment

  Het jaar 1971 was een sleuteljaar in de popmuziek. Rock verloor zijn rebelse karakter, popsterren werden society-figuren en platenbazen begonnen te heersen. Lees de recensie.

  Rock’s Golden Year. Bantam Press, 376 blz. € 24,99

 • ●●●●●

  Anthony Grayling: De tijd van het genie

  detijdvanhetgenie

  De wetenschappelijke benadering in de 17de eeuw die een religieuze verving, had maatschappelijke en historische consequenties, schrijft filosoof Grayling. De breuk blijkt echter minder groot dan hij denkt. Lees de recensie.

  Hollands Diep, 448 blz. € 24,99

 • ●●●●

  Peter Ackroyd: Alfred Hitchcock

  Pamuk

  Alfred Hitchcock (1899-1980): Angst voor bijna alles was de drijfveer voor de Britse filmregisseur om alles naar zijn hand te zetten. Dat lukte bijna altijd, behalve dan in zijn laatste, tragische levensjaren. Lees de recensie.

  Vert. Arie Storm. De Arbeiderspers, 296 blz. € 22,50

  • Een onzer medewerkers