Deze infographic toont de duizenden anonieme migrantendoden

Een 26-jarige student uit Wenen maakte de infographic uit frustatie over onze “onverschilligheid” richting de omgekomen migranten.

Still uit de infographic

Het frustreert Moriz Büsing, een student computerwetenschappen uit Wenen, dat berichtgeving over de talloze migrantendoden ons weinig lijkt te doen. Op zoek naar meer informatie stuitte hij op de The Migrant Files, een onderzoekscollectief van Europese journalisten dat onder meer een database bijhoudt van het aantal migranten dat omkomt tijdens de hachelijke reis naar Europa.

De 26-jarige student wilde deze enorme hoeveelheid aan data inzichtelijk maken en probeerde een aantal dingen uit, zo laat hij weten via de mail.

“Toen ik voor het eerst het resultaat zag, wat ik geschokt. De rondjes worden groter en groter”.

Europa en Noord-Afrika kleuren rood

Büsing heeft alle data verwerkt in een timelijn die, wanneer je op start drukt, begint te lopen en zienderogen Noord-Afrika en het Europese continent rood kleurt met de duizenden migrantendoden.

http://15years.morizbuesing.com/

Uit de indrukkwekkende infographic wordt al snel duidelijk dat de zogenoemde ‘vluchtelingen- of migrantencrisis’ al jaren lang aan de gang is. De data van The Migrant Files gaan terug tot 1 januari 2000 en sinds die tijd zijn er al meer dan 30.000 mensen omgekomen. Dit aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger, zo schrijft het onderzoekscollectief op haar website.

Büsing zette zijn infographic online in de week dat Oostenrijk presidentsverkiezingen hield in de hoop dat mensen wellicht anders gaan denken over de vluchtelingencrisis.

Dat doel heeft hij vooralsnog niet bereikt, in de eerste ronde won Norbert Hofer, de extreemrechtse kandidaat van de FPÖ. Twee dagen later kondigde Oostenrijk aan om een hek te bouwen aan de grens met Italië, als dat land niet meer migranten gaat tegenhouden.

    • Huib de Zeeuw