Deeltjesversneller CERN buiten werking door wezel

Het roofdier zorgde voor kortsluiting in de Large Hadron Collider.

Archieffoto uit 2007 van de Large Hadron Collider.
Archieffoto uit 2007 van de Large Hadron Collider. Foto Martial Trezzini / Keystone / AP

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider van onderzoeksorganisatie CERN, is tijdelijk buiten werking door een binnengeslopen wezel. Dat heeft een woordvoerder van CERN bevestigd, meldt persbureau AP vrijdag.

Het roofdier wist donderdagavond door te dringen tot een transformator die de stroom van de grootste door mensen gebouwde machine ter wereld aandrijft. Het uitstapje leidde tot kortsluiting, waarna de deeltjesversneller stil werd gelegd.

De wezel overleefde zijn avonturentocht niet. Sterker nog, volgens de woordvoerder is er “nog maar weinig” van het beestje over. Nieuwe experimenten in de Large Hadron Collider worden met “enkele dagen” uitgesteld.

De “grote hadronen-botser” werd in 2008 in gebruik genomen. De ondergrondse deeltjesversneller bestaat uit een tunnel van 27 kilometer en bevindt zich bij de Frans-Zwitserse grens, in de buurt van Genève. In het apparaat wordt baanbrekend wetenschappelijk onderzoek verricht. Zo werd in 2012 het Higgs-deeltje waargenomen, waarvoor in 2013 de Nobelprijs voor de Natuurkunde werd toegekend.

    • Casper van der Veen