De Bijlmerbajes wordt nieuwe stadswijk met duizend woningen

De Bijlmerbajes – inclusief broedplaats Bajesdorp – staat te koop. Mogelijk betekent dit ook het vertrek van krakers en kunstenaars.

De complete Bijlmerbajes gaat deze zomer in de verkoop. Het terrein waar nu nog de gevangenis (Penitentiaire Inrichting Over-Amstel) staat, moet een nieuwe stadwijk worden. Afgelopen dinsdag verscheen de Nota van Uitgangspunten, opgesteld door de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf, waarin staat dat 70 procent van de totale vloeroppervlakte (135.000 m2²) straks uit woningen moet bestaan; dit zijn ongeveer duizend woningen. Ook komt er een nieuwe middelbare school en zal een tunnel onder het spoor de nieuwe wijk verbinden met het Amstelkwartier. De nota is tot en met 25 mei open voor inspraak.

De Bijlmerbajes, die in 1978 haar deuren opende, bestaat uit zes torens van 12 lagen, een entree en kantorencomplex, een verbindingsstraat tussen de torens, twintig dienstwoningen en een parkeergarage. Opvallend is dat het complex in zijn geheel wordt verkocht. Dit betekent dat er geen garantie is voor de bewoners van het Bajesdorp – het gebied rond de dienstwoningen waar een groep kunstenaars zich gevestigd heeft; tien woningen zijn gekraakt – om te blijven. De nieuwe eigenaar besluit of zij mogen blijven zitten. Ook is de koper vrij om te kiezen wat hij doet met het complex: er is geen verplichting om de karakteristieke torens te behouden. Momenteel zitten in nog twee van de zes torens gevangenen – zij worden in juni overgebracht naar de gevangenis in Zaandam. De Bijlmerbajes sluit op 1 juli.

Op deze datum zal naar verwachting ook de openbare verkoopprocedure starten. Op biedboek.nl is meer informatie te vinden over de verkoop en kunnen geïnteresseerden bieden. Zij worden beoordeeld op hun idee en bod. De gevangenis op de Tafelbergweg (Zuidoost) staat ook te koop op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.