De beste televisie van de maanden maart en april

De Hokjesman, seizoen 3 (VPRO)

Meer dan ooit wordt de naar steviger kost dan de hype van de dag verlangende televisiekijker alleen in het weekeinde goed bediend. Was de zaterdagavond altijd al het slagveld voor de kijkcijferkampioenen van publieke en commerciële zenders, ook de hele top-5 van maart en april was te zien op vrijdag-, zaterdag- of (vooral) zondagavond.

De gedachte achter deze programmering zou kunnen zijn dat de overbelaste mediaconsument alleen dan tijd heeft om eens rustig ergens voor te gaan zitten, net zoals bij de dagbladen de nadruk steeds meer komt te liggen op de stapels papier in het weekend.

Maar de overdaad en niet zelden gelijktijdigheid van de uitzending van interessant aanbod dwingt dus welhaast tot uitgesteld kijken, zoals je soms pas op woensdag aan de laatste zaterdagbijlage toe bent.

Op weekdagen domineren de dagelijkse talkshows op NPO 1 (De Wereld Draait Door en Pauw van de VARA) en RTL Late Night het gesprek van de dag. De interessantste gasten vind je steevast bij het snel in kwaliteit gegroeide Van Liempt Live (RTL Z), maar daarvan zijn de kijkcijfers niet met het blote oog waarneembaar. Dat gold ook voor een curieuze nieuwe loot aan de babbelstam, Wat Gaat Er Nu Door Je Heen? (RTL 7), waarin Wilfred Genee Zeer Bekende Nederlanders aan een hard kruisverhoor onderwierp, aan de hand van door henzelf aangedragen favoriete sportfragmenten.

Ook zijn er elke dag spelletjes en quizzen, van wisselend niveau. Naast het naar evergreenstatus neigende Met Het Mes op Tafel (nu met Herman van der Zandt, MAX) waren er aardige nieuwe thematische quizzen, zoals Van Alle Tijden (Joost Karhof, NTR) over geschiedenis en vooral de door de laconieke strengheid van nieuwe presentator Sanne Wallis de Vries zeer geslaagde Nationale Boekenquiz (VPRO).

Nieuwsuur onderging een restyling, die de NTR-poot beter onderscheidt van de door de NOS verzorgde onderdelen Journaal en Sport. De rubriek blijft de beste dagelijkse focus leveren voor nieuws en achtergronden.

Verder waren opmerkelijk het nieuwe seizoen van Koken Met Van Boven (VPRO) en twee non-fictieseries. In Break Free (VARA) portretteerde Geertjan Lassche in het buitenland verongelukte jongeren met een avontuurlijk en grensverleggend karakter. Coen Verbraak volgde met regisseur Daniëlle van Lieshout de dagelijkse praktijk van officieren van justitie in De Aanklagers (VARA). Van beide, zorgvuldig gemaakte series zou je kunnen zeggen dat ze hadden kunnen winnen aan iets meer kritische distantie.

5. Ondersteboven: Nederland in de jaren 60 (NTR/ VPRO)

Kees van Kooten is verteller en gastheer van deze spin-off van Andere Tijden: een thematische terugblik op de grote maatschappelijke en culturele veranderingen, die in korte tijd Nederland tot progressief gidsland maakten. Vooral de steeds verrassende archiefbeelden zorgen voor een permanente glimlach, van vertedering en verbazing. Ook met gesprekjes met eigentijdse erfgenamen van de Grote Omwenteling.

4. DWDD University presenteert: Beatrice de Graaf over terrorisme (VARA)

In de reeks colleges van populaire professoren of experts voor een volle zaal, hield hoogleraar internationale betrekkingen Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) een verhelderend historisch betoog over eerdere golven van terrorisme: hoe je er als samenleving het best op kunt reageren en dat ze ook altijd weer verdwijnen. Mooi gepresenteerd en onontbeerlijk als tegenwicht voor de iets te snel in de paniekmodus schietende standaardreactie.

3. Missie Aarde (VPRO)

Tweede seizoen van kruising tussen een B-film uit de jaren 50 en The Office verdeelt opnieuw de meningen, maar is in ieder geval beter dan het eerste. Sciencefiction over crew van Nederlands ruimteschip Tasman, in 2063 op zoek naar levensruimte. De kantoorjungle aan boord wordt verstoord door een beeldschone Russische asielzoekster (Ellen Parren). Mooi scenario (Nathan Vecht) en goed geregisseerd door Tim Kamps.

2. Op zoek naar Frankrijk (VPRO)

Bibliothecaris Wilfred de Bruijn is na Ruben Terlou (Langs de Oevers van de Yangtze) opnieuw een overtuigende debutant als landengids in de zondagavondcyclus van de VPRO. Met regisseurs Stefanie de Brouwer en Erik Lieshout wordt het voor velen onbekende Frankrijk in kaart gebracht, met onder meer Bretonse nationalisten, grote verschillen tussen arm en rijk, het FN van Marine Le Pen en de trots op de grote eigen culturele traditie.

1. De Hokjesman (VPRO)

Derde en laatste seizoen van de volkenkundige verkenningen van Michael Schaap (ook presentator) en Jurjen Blick naar minderheden in Nederland, zoals de Drenten, de Professoren en de Geesteszieken. Vooral die laatste groep, zoals aangetroffen in de Bakkumse instelling Dijk en Duin, belandde in een pareltje van zorgvuldige, bijna speelfilmachtige stilering, die de betrokkenen volledig tot hun recht laat komen, maar ook alle ruimte biedt voor onze nieuwsgierigheid.

    • Hans Beerekamp