Buurtkapper Carlos weer bij de besten

Acht keer eerder werd hij genomineerd voor de Coiffure Awards. Toch kun je bij Carlos Ramos zonder afspraak binnenlopen.

Carlos: „Je kunt wel iets heel geks verzinnen, maar de klant moet de volgende dag gewoon naar het werk.”
Carlos: „Je kunt wel iets heel geks verzinnen, maar de klant moet de volgende dag gewoon naar het werk.” Foto Andreas Terlaak

Hij is maar liefst drie keer genomineerd voor de Coiffure Awards 2016 die komende zondag wordt gehouden. In de categorie Dames regio Zuid, Heren regio Zuid en Consumer.

Carlos Ramos werd al eerder genomineerd, in totaal acht keer. Kenners weten daardoor dat hij goed is in zijn vak. Maar veel klanten zegt het niets. Die lopen op goed geluk een zaak binnen.

Ik vraag altijd wat klanten willen. En ik vraag wat ze níet willen, zegt Ramos. „Daarmee kan ik aan het werk.”

Voor de nominatie heeft hij waanzinnige kapsels gecreëerd: met zwierige kuiven, strakke pijpenkrullen, scheidingen dwars over het hoofd, gitzwarte bobs, kroeshaarkapsels waarin geen krul de verkeerde kant op draait. Samen een styliste en een visagiste maakte hij modellen tot personages die weggelopen lijken uit een science fictionfilm. Je zult ze niet in de kroeg tegenkomen.

In zijn kapsalon aan de Beukelsdijk knipt Ramos juist draagbare kapsels. „Je kunt wel iets heel geks verzinnen, maar de klant moet de volgende dag gewoon naar het werk of naar de supermarkt.”

De salon oogt als een buurtkapper. Met een zithoek voor wachtende klanten. Gezellig, maar geen chique salon. Dat was ooit anders. Zes jaar geleden opende hij een salon in de binnenstad op een toplocatie. De inrichting maakt hij precies naar zijn zin. Grote leestafel, mooie lederen stoelen, designlampen. Binnen vijf weken zat hij nokvol afspraken. Toen fikte te tent af. Of de brand is aangestoken voor verzekeringsgeld of dat het een ongeluk was, hij denkt het zijne er van. Feit is dat hij weer terug is op de stek waar hij ooit begon, in Oud-West. En een paar nominaties rijker. Hij heeft al een mooi pak uitgezocht voor de prijsuitreiking.