Blijf af van onze brugwachtershuisjes!

Overnachten in een brugwachtershuisje: straks kan het. Niet iedereen is blij met de hotelplannen: 3.500 mensen tekenden al een petitie tégen.

28 brugwachtershuisjes worden een hotel. Zoals deze kubistische variant bij de Hortus, van architect Dirk Sterenberg.
28 brugwachtershuisjes worden een hotel. Zoals deze kubistische variant bij de Hortus, van architect Dirk Sterenberg. Foto Loes de Ruiter

Het zijn er 28, en ze verstoppen zich in plain sight, zoals de Engelse uitdrukking luidt. Hooguit werp je er een blik op als de brug openstaat. Kom op wachter, laat hem weer zakken, ik moet door. Niets is minder waar. Nadat deze week bekend werd dat voor een deel van de Amsterdamse brugwachtershuisjes vergunningen zijn afgegeven om er hotelkamers van te maken, tekenden al meer dan 3.500 mensen een petitie tégen.

De stad zit niet te wachten op extra hotels, zegt Tiers Bakker, SP-raadslid en mede-initatiefnemer van de actie. „Nu onttrek je ruimte aan Amsterdam.” Bovendien, zegt Bakker, maakte de gemeente eerst een andere belofte, toen bekend werd dat de huisjes de komende jaren hun oorspronkelijke functie verliezen door automatisering – steeds meer bruggen worden nu op afstand bediend. „Er zou een prijsvraag komen met ideeën voor nieuwe bestemmingen. Daar is in 2009 een motie voor aangenomen.”

Hij noemt als voorbeeld de huisjes op de Jozef Israëlskade, daar zijn onder andere een koffiezaak en beautycenter gevestigd. En op de petitiepagina staan nog meer ideeën: een winkel met tweedehands boeken, een openbare wc, een minimassagesalon. Veel huisjes hebben een grote architectuurhistorische waarde; zo zijn die bij de De Clerqstraat ontworpen door de bekende Amsterdamse School-architect Piet Kramer.

Maar volgens de woordvoerder van Kajsa Ollongren (Economie, D66) is de vorige gemeenteraad onder economiewethouder Gehrels (PvdA) akkoord gegaan met een plan van het Lloyd Hotel om van de huisjes één hotel te maken, verspreid over de stad. „Deze partij hield alle 28 huisjes bij elkaar”, aldus de woordvoerder over de gemaakte afweging. Ook zaten we toen in een ander discours, benadrukt de zegsman. „Dit was nog een tijd waarin hotelontwikkeling werd gestimuleerd.” Destijds ging de raad akkoord met het hotelplan, als invulling voor de prijsvraag. „En afspraak is afspraak.” Wel laat hij weten dat het college „serieus naar de petitie gaat kijken”.

Volgens Otto Nan van het Lloyd Hotel is er geen reden tot paniek. „Dit plan is samen met architectenbureau Space & Matter ontwikkeld. Die kijken goed naar de cultuurhistorische waarde van de huisjes en houden daar rekening mee. Ook is het niet waar dat de kamers niet voor locals zijn. Sommige zitten diep in West of IJburg. Als je in de buurt woont kunnen je gasten daar logeren als je thuis geen ruimte hebt.”

Een overnachting in het hotel (genaamd ‘Sweets’) zal tussen de 60 en 300 euro liggen, afhankelijk van de locatie. Er is een huisje van 6 vierkante meter (Ceintuurbaan) en eentje midden op de Amstel, op de sluis tegenover Carré. Nan: „De gemeente omschrijft de huisjes als de sieraden van de brug. En zo gaan wij ze ook behandelen.” Als de plannen doorgaan zijn de eerste hotelkamers medio volgend jaar af.

„Kijk, je kunt zeggen: wat zeur je nou over een paar vierkante meter”, zegt Henk van Dijk, initiatiefnemer van de petitie. „Maar het gaat ook om het symbolische gebaar. We hebben nu enorm te kampen met drukte en monocultuur in de stad, bovendien geldt een hotelstop. En om dan nu juist die toeristische ruimte te vergroten? Ik vind dat een erg magere oplossing.”

    • Jonas Kooyman