Bleue groente

Je zou het zo midden in de aspergetijd bijna vergeten, maar er zijn ook nog andere primeurgroenten. Neem nu de koolrabi. Er bestaan geen koolrabipromotiecampagnes. Er zijn geen toeristische routes uitgestippeld langs koolrabivelden. Het eerste restaurant dat een feestelijk koolrabimenu serveert, moet nog geopend worden. En heeft u ooit iemand zich hardop horen verheugen over de opening van het koolrabiseizoen?

Ach, alle groenten zijn gelijk, maar sommige groenten zijn nu eenmaal gelijker dan andere. Begrijp me goed, ik gun asperges hun plekje als koningin onder de groenten. En toch is het wel een beetje zonde dat zij alle aandacht naar zich toe trekken, want jonge, sappige koolrabi is iets heerlijks. Iets om weldegelijk reikhalzend naar uit te kijken. Tijd om deze stengelgroente, het bleue zusje van de asperge, eens in het voorjaarszonnetje te zetten.

Stengelgroente? Ja, anders dan zijn vorm doet vermoeden hebben we het hier niet over een knol die onder de grond groeit, maar over de verdikte stengel van een koolsoort. Iemand beschreef koolrabi ooit als een kruising tussen een octopus en een spoetnik. En als je zo’n bol op zijn kop houdt, zit daar wel wat in. De smaak is wat zoeter en milder dan de meeste kolen. Als je hem ergens mee zou willen vergelijken kan dat misschien nog wel het beste met de stelen van broccoli. Ook de textuur lijkt daar namelijk op. Behalve de bleekgroene bestaat er een paarse variant, die overigens evengoed blank is van binnen en precies hetzelfde smaakt.

Met koolrabi kun je veel kanten op, meer misschien nog wel dan met asperges. Simpelweg koken is de minst interessante optie. Lekkerder is om de groente te stoven in boter, eventueel met een scheutje bouillon. Je kunt er soep van maken, hem roosteren in de oven, verwerken in een gratin of hem raspen en er hartige fritters van maken. Hij doet het ook goed in curries en in stoofpotjes met andere groenten erbij. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden met rauwe koolrabi gehad.

Rauw is de groente een stuk pittiger dan gaar en gaat hij, zowel in smaak als bite, eerder richting rettich of radijs. Snijd er dunne lucifers van en maak daar een remoulade van. Of hussel ze om met grofgehakte walnoten en een dressing met mosterd en notenolie. Zelfs de grijsgroene bladeren van de plant zijn eetbaar. Die kun je bijvoorbeeld roerbakken of stoven. Heb ik u zo voldoende gemotiveerd om koolrabi eens een kans te geven? En zullen we dan bij deze het seizoen officieel voor geopend verklaren?

Janneke Vreugdenhil