Telecombedrijven willen twee minuten gebruikerspauze tijdens Dodenherdenking

Herdenking op de Dam.
Herdenking op de Dam. Foto ANP / Koen van Weel

De smartphone is de grootste bron van afleiding. Dus als je op 4 mei om acht uur écht twee minuten stil wilt zijn, moet je je telefoon ook uitzetten. Dat is de gedachte achter een oproep van de drie grootste Nederlandse mobiele netwerken. KPN, Vodafone en T-Mobile vragen gebruikers om twee minuten ‘smartphonestilte’ tijdens de Nationale  Dodenherdenking; net zoals treinen stilstaan en het luchtverkeer even platligt.

Voor alle duidelijkheid: het is een vrijwillige actie. De netwerken zullen niet de verbinding verbreken.  Het is de bedoeling dat de netwerken een flinke dip in het reguliere gebruik waar zullen nemen en daarover berichten – zoals ze tijdens de jaarwisseling steevast een piek registreren. Tele2, de vierde mobiele provider, doet niet mee omdat het een kleiner netwerk is dat deels gebruik maakt van zendmasten van T-Mobile.

Het initiatief van 2BMS (tweebelminutenstilte.nl) is genomen door schrijver Sidney Vollmer en kunstenaar Fabian Sapthu. Vollmer: „Je telefoon uitzetten is een krachtiger gebaar dan ’m alleen op stil zetten – dan kun je je toestel nog altijd gebruiken voor foto’s of games bijvoorbeeld.”  Om mensen hun smartphone uit te laten zetten, zouden bedrijven dat volgens hem wel eerst via Twitter of Facebook bekend moeten maken.

    • Marc Hijink