Brieven

Hoe duur is een president?

Op Koningsdag laten de voorstanders van Nederland als republiek weer eens horen dat zij de monarchie niet meer van deze tijd vinden (27/4).

Dat is een grijs gedraaide grammofoonplaat en als argument onbruikbaar. De republikeinse staatsvorm is immers net zo oud, zo niet nog veel ouder, dan de monarchieën. En wat de kritiek op de restauratiekosten van koninklijke paleizen betreft: is er ooit een begroting gepubliceerd van wat de huisvesting van een president van de republiek Nederland en zijn staf zou kosten?

Die kan niet in een rijtjeshuis in Stroe ondergebracht worden, maar het representatieve kantoor van ons staatshoofd moet in de onmiddellijke nabijheid van ons regeringscentrum, dus in het hartje van het dure Den Haag zijn.

Koningsdag 2

Doe een volksraadpleging

Zullen we er na Koningsdag en de uitkomsten van de (populariteits-)peilingen van de monarchie een raadgevend referendumpje tegenaan gooien?

M. Sinke, Moerkapelle

Harter Hund

Controleer uw Duits

Huub Stevens staat volgens uw krant bekend in Duitsland als ‘der Harter Hund’. Het is zeker niet de eerste keer dat de kwaliteitskrant met hybris de Duitse plank misslaat. Het is natuurlijk ‘Ein harter Hund’ of ‘Harter Hund’, desnoods ‘Der harte Hund’. Vorige keer was er iets met Fahrschein en Führerschein. Als goede vaderlander wees ik u op het verschil in betekenis. Vlak over de grens zegt het spreekwoord ‘Ein guter Esel stösst sich nur einmal’, nog iets verder, in Zwitserland: ‘De Gschider git na, de Esel blibt sta’. Wees dus geen ezel en controleer voortaan uw Duits. Een prachtige taal.

Diederik Gerlach, Den Haag

Vrije meningsuiting

Kinderen nemen het over

Tot mijn opluchting zijn er ook brieven geplaatst waaruit blijkt dat mijn weerzin tegen het gelijkstellen van ‘vrije meningsuiting’ met het beledigen en kleineren van mensen door anderen wordt gedeeld. Wat ik nog niet ben tegengekomen is mijn overtuiging dat pesten op school op hetzelfde neerkomt als die ‘vrije meningsuiting’ waar zoveel waarde aan wordt gehecht. Kinderen nemen zulk gedrag over en gaan het als vanzelfsprekend beschouwen. Niet verwonderlijk, als volwassenen bij wie de betekenis van het woord ‘respect’ ontbreekt, het als hun recht beschouwen anderen te schofferen.

Elsa van Maren, Schijf (N-Br.)

    • Diederik Gerlach
    • Carlos Scheltema
    • M. Sinke
    • Elsa van Maren
    • Schijf (N-Br.)