Binnenkijken in een net verkocht huis in Amsterdam

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een net verkocht huis in Amsterdam.

Foto Thijs Wolzak

Foto Thijs Wolzak

Huis Mirjam Elias heeft dit huis, waar ze 33 jaar woonde, net verkocht. Ze is weemoedig want ze heeft er een prachtige tijd gehad met haar man, fotograaf Ronald Sweering. Hij overleed drie jaar geleden, vijf jaar na een herseninfarct. Sweering werd bekend met het eerste fotoboek van een bevalling, in 1963, dat in 37 landen werd verkocht. In dit huis kwamen vroeger bevriende kunstenaars en acteurs van Sweering zoals Ramses Shaffy, Johnny van Doorn, Kitty Courbois.

Oorlog Tien jaar geleden maakte Elias het boek Het verlaten hotel over Sweerings jeugd in de oorlog. Hij groeide hier vlakbij op, in het Hotel Atlantic, vlakbij De Nederlandsche Bank, wat een broeinest was voor het verzet. Zijn vader was hoteldirecteur, de eerste vergadering van verzetskrant Het Parool werd er gehouden. Nu heet dat Hotel Notting Hill.

Kinderverzet Op 5 mei vertelt Elias, op verzoek van het Comité 4 en 5 mei, over het verzet door kinderen in de oorlog. Ronald, die toen Ronnie werd genoemd, was daarbij. Op zijn school, de Wilhelmina Catharinaschool, werd een muur gebouwd waarachter de Joodse kinderen les kregen. „Elke dag zongen de niet-Joodse kinderen (de ‘voorkanters’) samen met de Joodse kinderen (‘de achterkanters’) liedjes, door die muur. Ze verdedigden hen ook als ze werden gepest door kinderen van NSB-ers”, zegt Elias. Uiteindelijk werden de Joodse kinderen een voor een afgevoerd; slechts vier overleefden de oorlog.

Van Ikea? Niets

Bij brand meenemen? De katten

    • Frederiek Weeda