Stelling van de week: We zijn gestopt met ongelukken turven. Het paste niet meer

Hardrijders teisteren de Nieuwe Binnenweg. Er vinden om de haverklap verkeersongevallen plaats waarbij ook gewonden vallen, zo ook de afgelopen weken. De stelling is: ‘Laat de gemeente er flitspalen neerzetten, alleen een afstraffing helpt.’

De portier van coffeeshop Pluto op de Nieuwe Binnenweg vlak bij Eendrachtsplein: „Er stond hier een snelheidsmeter maar die flitste niet, dus die was nutteloos. Als je wel flitst kun je boetes uitdelen. Ze rijden soms wel 100 kilometer per uur, vooral ’s avonds. Levensgevaarlijk.”

Hennie van Schaik, vice-voorzitter van de gebiedscommissie Rotterdam Centrum namens Leefbaar Rotterdam: „We kennen de klachten van bewoners. De rijstroken op de Nieuwe Binnenweg worden smaller en er komt een ribbel tussenin zodat inhalen moeilijker wordt. Maar een flitspaal erbij is beter, wie te hard rijdt moet boeten. Ik stel het tijdens de vergadering van de gebiedscommissie op 23 mei voor.”

Micha van Tilburg, staat sinds 1998 achter de bar van Café Westerpaviljoen: „Sinds ik hier werk zie elke week wel een ongeluk. Twee keer viel er een dode: een vrouw die overstak en een meisje op de fiets. De Nieuwe Binnenweg is gevaarlijk, vooral het kruispunt met de Mathenesserlaan. Laat de gemeente stoplichten neerzetten. Zondag nog reed een auto op een scooter in. Hij dacht er snel even tussendoor te piepen. De politie heeft onze camerabeelden opgevraagd, vanwege de ziektekostenverzekering. De week ervoor botsten twee auto’s op elkaar. De bestuurders gingen op de vuist omdat ze allebei vonden dat ze voorrang hadden. Daarna reden ze weg. Dat registreert de politie niet. Er gebeuren hier veel meer ongelukken dan blijkt uit de officiële cijfers.”

Ger Koedam, eigenaar van Café Ari: „Stoplichten plaatsen kan niet. Dat heb ik voorgesteld. Maar de politie zegt dat er dan files ontstaan op de Nieuwe Binnenweg en de Mathenesserlaan, dan worden bestuurders agressief. Maak dan een minirotonde op die kruising! Dan moeten alle auto’s vaart minderen. Maar dan kijken ze me aan alsof ik professor Barabas ben. Sinds ik hier zit, zie ik dagelijks ongelukken. Sta ik weer klaar met glazen water en dekentjes voor de slachtoffers. We zijn ze gaan turven op een balk van de gevel. Daar ben ik mee gestopt: het paste niet meer.”

    • Lucette Mascini