‘Wapenstilstand in Syrië is in groot gevaar’

Volgens de VN-gezant voor Syrië moeten de Verenigde Staten en Rusland nieuw leven blazen in de vredesbesprekingen.

VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, waarschuwt dat de vele gevechten in Syrië de wapenstilstand in gevaar brengen.
VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, waarschuwt dat de vele gevechten in Syrië de wapenstilstand in gevaar brengen. Foto Denis Balibouse/ Reuters

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, waarschuwt dat de gedeeltelijke wapenstilstand die is afgesproken in “groot gevaar” is. Hij doet een beroep op de Verenigde Staten en Rusland om nieuw leven te blazen in de vredesbesprekingen, die sinds afgelopen woensdag stilliggen.

Dat liet De Mistura donderdagochtend weten aan internationale persbureaus, nadat hij via een videoverbinding de VN-Veiligheidsraad had toegesproken over de zorgwekkende ontwikkelingen in Syrië.

“VS-Russisch initiatief nodig om vredesbesprekingen te redden”

Zestig dagen geleden beloofden de Syrische oppositie en het regime van president Assad om de wapens neer te leggen. Alleen de terroristische organisaties Al-Nusra en Islamitische Staat (IS) zijn uitgezonderd van deze gedeeltelijke wapenstilstand. Dit bestand hangt volgens de Mistura “aan een zijden draadje”.

Volgens de VN-gezant voor Syrië kiezen de partijen steeds meer voor een militaire oplossing van het conflict en dat is een grote bedreiging voor de vredesbesprekingen. In zijn briefing aan de VN-Veiligheidsraad riep hij op tot een VS-Russisch initiatief op het hoogste niveau om de vredesbesprekingen te redden. Vorige week stapte de oppositie op na beschuldigingen dat het Syrische regime steden blijft belegeren.

“Elke 25 minuten wordt een Syriër gedood”

Van een wapenstilstand in Syrië lijkt momenteel geen sprake te zijn. In veel gebieden in het land, vooral in de noordelijke stad Aleppo wordt dagelijks gevochten. Het Syrische regime bombardeert oppositiewijken waarbij talloze burgerdoden vallen. Volgens De Mistura is het geweld zo erg toegenomen dat er “in de afgelopen 48 uur gemiddeld elke 25 minuten een Syriër is omgekomen”.

Rusland wil twee machtige rebellengroepen op terreurlijst

Rusland heeft woensdag aan de VN-Veiligheidsraad gevraagd om twee machtige rebellengroepen op de terreurlijst te zetten. Dat liet de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitaly Tsjoerkin, weten aan persbureau AP. Het gaat om twee radicaal islamistische groepen, Jaish al-Islam (het leger van de islam), en Ahrar al-Sham. Deze bewegingen houden zich volgens Tsjoerkin niet aan de wapenstilstand en “zijn betrokken bij terrorische activiteiten”. Rusland wil dat de Veiligheidsraad sancties tegen deze groepen uitvaardigd.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit gebeurt aangezien Mohammed Alloush, de belangrijkste onderhandelaar van de Syrische oppositie, een leidinggevende positie heeft binnen Jaish al-Islam. Deze beweging wordt ook gesteund door Saoedi-Arabië. Volgens Gerard van Bohemen, de VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland, zorgde dit voorstel van Rusland voor “controverse” binnen de VN-Veiligheidsraad. Hij liet binnen de Raad weten dat er veel slechte mensen zijn in Syrië, maar dat niet iedereen een “terrorist” is.

    • Huib de Zeeuw