Voedselschaarste in Noord-Korea neemt flink toe

Volgens VN-Voedselorganisatie FAO is de voedselproductie in het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2010 gedaald.

Een arbeider in Noord-Korea bij een distributiecentrum voor kunstmest. Volgens de FAO neemt de voedselschaarste in het land toe door onder meer gebrek aan kunstmest.
Een arbeider in Noord-Korea bij een distributiecentrum voor kunstmest. Volgens de FAO neemt de voedselschaarste in het land toe door onder meer gebrek aan kunstmest. Foto Kim Kwang Hyon/ AP

De voedselproductie in Noord-Korea is afgelopen jaar voor het eerst sinds 2010 gedaald. Volgens schattingen van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, ging de productie omlaag van 5,9 miljoen ton naar 5,4 miljoen ton, oftewel een daling van 9 procent.

In het afgelopen jaar is er vooral minder rijst geproduceerd. De productie van het belangrijkste gewas in Noord-Korea daalde met 26 procent naar 1,9 miljoen ton. Reden is het gebrek aan regen in het land en het gebrek aan water voor irrigatie. Volgens de FAO neemt de voedselschaarste in het zeer geïsoleerde land hierdoor verder toe. Veel Noord-Koreanen lijden al honger.

‘Situatie verslechterd door minder noodhulp’

Naast de aanhoudende droogte zorgt ook het gebrek aan brandstof en kunstmest voor een dalende voedselproductie. De VN-voedselorganisatie verwacht dat de situatie dit jaar verder verslechterd. Dat komt vooral doordat de noodhulp van het Wereldvoedselprogramma (WFP) aan Noord-Korea afneemt.

Het Wereldvoedselprogramma geeft sinds 1995 noodhulp aan het land. In de jaren negentig heerste er een hongersnood in Noord-Korea, waarbij honderdduizenden mensen omkwamen.

‘Stoppen met kernproeven wanneer VS legeroefeningen staakt’

Het regime in Noord-Korea besteedt een groot deel van haar geld aan het zeer omvangrijke leger en aan haar wapenprogramma. In de afgelopen maanden lanceerde het Aziatische land talloze langeafstandsraketten en testte het een kernwapen. Begin vorige maand besloot de VN-Veiligheidsraad om de sancties tegen het land verder te verscherpen.

Afgelopen zaterdag liet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su Yong, in zijn eerste interview met een westers medium, weten dat Noord-Korea bereid is om zijn kernproeven te stoppen. Voorwaarde is dat de Verenigde Staten de jaarlijkse militaire oefeningen met Zuid-Korea stopzetten. In een reactie liet de Amerikaanse president Obama weten dat hij dit voorstel niet serieus neemt en dat Noord-Korea “met een beter plan moet komen”.

    • Huib de Zeeuw