Vier jaar geëist tegen moeder voor doden van drie baby’s

Ook moet de 31-jarige Yasmine M. behandeld worden voor een persoonlijkheidsstoornis en onder toezicht komen te staan.

Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard in de wijk waar de lichamen van twee baby's werden gevonden. Foto Remko de Waal / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen de moeder uit Alkmaar die wordt verdacht van het doden van drie eigen baby’s. Ook moet de 31-jarige Yasmine M. behandeld worden voor een persoonlijkheidsstoornis, zo stelde de officier van justitie in de rechtbank.

Van de geëiste vier jaar moet één jaar voorwaardelijk worden opgelegd, zo vindt het OM. Aan die voorwaardelijke straf wil de officier een proeftijd van tien jaar koppelen. In die periode moet M. onder toezicht komen te staan, zodat ze kan worden gecontroleerd op eventuele zwangerschappen.

De Alkmaarse M. werd eind oktober in Heerhugowaard aangehouden, nadat eerder die maand twee dode baby’s waren aangetroffen in een woning aan de Schelde in de Noord-Hollandse plaats. Een van de lijkjes werd gevonden in een tas op straat, waarna de politie een woning doorzocht en een tweede lichaampje vond.

Aanvankelijk werd de vondst van het tweede lijkje stilgehouden, omdat de politie eerst wilde uitzoeken of beide kinderen verwant waren. Nadat eind oktober ook het DNA van M. was onderzocht bleek dat zij de moeder van beide baby’s was. Ook een derde dode baby, die eind 2015 in een park in Heerhugowaard werd gevonden, bleek later van haar.

    • Joost Pijpker