Vrouwen India krijgen noodknop mobieltje

India probeert de talloze verkrachtingen in het land tegen te gaan door mobiele telefoons te voorzien van een noodknop. Hiermee kunnen vrouwen alarm slaan wanneer ze worden aangevallen.

Na het indrukken van nummer 5 of 9 moet er een noodoproep uitgaan, aldus het Indiase ministerie van Communicatie en Technologie. Bij een smartphone is drie keer ingedrukt houden van de aanknop voldoende voor de noodroep.

Dit noodsignaal moet vanaf januari 2017 beschikbaar zijn op alle nieuw verkochte mobieltjes. Een jaar later moeten de telefoons ook uitgerust zijn met een ingebouwd gps-systeem, opdat ook bekend wordt waar de slachtoffers zich bevinden. India is de twee na grootste markt voor mobiele telefoons, met meer dan 1 miljard gebruikers.

Het geweld tegen vrouwen in India bereikte in 2012 een dieptepunt toen een 23-jarige student tijdens een busrit in Delhi door meerdere passagiers werd verkracht waarna zij aan haar verwondingen overleed. Na de groepsverkrachting waren er grootschalige demonstraties tegen het seksuele geweld tegen vrouwen in India.

Niet alle Indiërs geloven dat de noodknop iets gaat veranderen. In veel plattelandsgebieden hebben vrouwen geen eigen telefoon. Verder waarschuwen fabrikanten van mobiele telefoons dat het gps-systeem zorgt voor een flinke prijsstijging, zodat arme Indiërs geen nieuwe telefoon kunnen kopen.