Verhipping PvdA begint dit weekend

Hippe foodtrucks en clinics

Leer je eigen rode cocktails brouwen, „want de tijd voor fruit en bubbels is aangebroken”. Zet een boom op over good food met de „oneindig veelzijdige” televisiechef Pierre Wind en staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam. De verhipping van de sociaal-democratie begint komend weekend, als de PvdA het Festival van de Arbeid organiseert ter ere van zeventig jaar partijbestaan. Aan het heuse blokkenschema kan de gemiddelde hipster zijn hart ophalen. Er zijn foodtrucks met biologische burgers en yoghurt-shakes, dj’s draaien plaatjes en in het kinderdorp kun je leren vuurjongleren.

In de herkansing

Het feestje, gekoppeld aan de Dag van de Arbeid op zondag 1 mei, moet voor PvdA’ers als herkansing voelen voor het in de soep gelopen festijn dit voorjaar. Want de week van de echte oprichtingsdatum van PvdA, 9 februari, bestond uit alleen maar gedoe. Partijvoorzitter Hans Spekman noemde Geert Wilders toen „gevaarlijk”. Van de weeromstuit zei Wilders dat op een eventuele kogel voor hem ‘PvdA’ zou staan. En er kwam een nogal pessimistisch jubileumboek uit. Vierhonderd pagina’s gemopper, noemde PvdA-leider Diederik Samsom het boek. Daar weet Diederik Smit van de satirische website De Speld vast wel raad mee. Die komt zaterdag zeventig jaar PvdA op de hak nemen „zoals alleen De Speld dat kan”.

Feminisme, maar dan leuk

De sociaal-democraten zouden zichzelf niet zijn als niet óók de nodige inhoud op het programma zou staan. ‘Feminisme, maar dan leuk’, bijvoorbeeld. En voor lokale politici of PvdA’ers met ontluikende ambitie zijn er allerlei workshops: ‘je afdeling op orde’, ‘ombudswerk, armoede en schuldsanering’ en ‘de gemeenteraad, iets voor mij?’ Op zaterdagmiddag, van half vier tot half zes, staat een voor de PvdA vrij elementaire sessie ingepland: ‘Het opzetten van een campagneplan.’

    • Annemarie Kas