27 doden na aanval op ziekenhuis Aleppo

Ook in andere delen van de Syrische stad vielen tientallen doden. De VN maakt zich zorgen.

Reddingswerkers halen een slachtoffer uit het puin van het ziekenhuis. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

Bij een bombardement op een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo zijn zeker vijftig doden gevallen. Dat meldt de Syrische afdeling van Artsen zonder Grenzen. Zes doktoren zijn omgekomen, onder wie de laatst overgebleven kinderarts in de stad. Verder zouden meerdere kinderen zijn gedood.

Twitter avatar MSF_Syria أطباء بلا حدود سوريا Death toll from #AlQuds attacks climbs to 50, includes patients, 6 medical staff in @MSF-supported hospital, and people in surrounding areas

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn in door rebellen gecontroleerde delen van de stad bij bombardementen nog eens minstens twintig doden gevallen. Reddingswerkers spreken van zeker dertig dodelijke slachtoffers. Bij beschietingen op door de regering beheerste delen zouden volgens het Observatorium veertien mensen zijn gedood.

Foto Ameer Alhalbi / AFP

Een gezin tussen het puin van gebombardeerde gebouwen in de door rebellen gecontroleerde wijk al-Kalasa. Foto Ameer Alhalbi / AFP

Artsen zonder Grenzen

Het ziekenhuis had een eerste hulp, intensive care en een operatiezaal, meldt Artsen zonder Grenzen (AzG). Het hospitaal was niet van de organisatie zelf, maar werd naar eigen zeggen wel door Artsen zonder Grenzen gesteund.

In februari werd in Syrië ook al een AzG-ziekenhuis getroffen. Toen kwamen drie mensen om het leven. Bij aanvallen in Jemen werden drie ziekenhuizen geraakt en een Amerikaanse aanval op een door AzG gesteunde kliniek in Afghanistan had 42 doden tot gevolg. De organisatie riep in februari de Britse regering in een ingezonden stuk in The Guardian op meer in het werk te stellen om een einde aan de aanvallen te maken.

Twitter avatar MSF MSF International We condemn the destruction of the Al Quds hospital in #Aleppo, depriving people of essential healthcare. Hospitals are #notatarget, #Syria

Staking van de vijandelijkheden

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) waarschuwt dat door de recente gewelddadigheden in Aleppo een humanitaire ramp dreigt. Valter Gros, die het ICRC-kantoor in Aleppo leidt, uitte donderdag in een verklaring op de site van het Rode Kruis zijn zorgen:

“Waar je ook bent hoor je mortiergranaten ontploffen, beschietingen en de vliegtuigen in de lucht. Er is geen enkele wijk in de stad die niet is geraakt. Mensen leven op het randje. Iedereen vreest voor zijn leven en niemand weet hoe dit verder gaat.”

Volgens het Observatorium zijn de afgelopen zes dagen 84 burgers om het leven gekomen door bombardementen van de regering en 49 door beschietingen door rebellen. De laatste dagen is de strijd in Aleppo ondanks de afgesproken “staking van vijandelijkheden” weer toegenomen.

VN-gezant De Mistura zegt dat het bestand “aan een zijden draadje hangt”. Hij riep de VS en Rusland op de vredesonderhandelingen, die woensdag waren vastgelopen, nieuw leven in te blazen.

Lees ook de waarschuwing van De Mistura: ‘Wapenstilstand in Syrië is in groot gevaar’
    • Bastiaan Nagtegaal