Twee Noord-Koreaanse rakettests mislukt

Pyongyang testte donderdag twee middellangeafstandsraketten.

Een man kijkt in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul naar een nieuwsitem over de Noord-Koreaanse rakettest. Foto Ahn Young-joon / AP

Voor de tweede keer op één dag is een Noord-Koreaanse proef van een middellangeafstandsraket mislukt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger laten weten, meldt persbureau Yonhap. Eerder donderdag crashte eenzelfde soort projectiel al enkele seconden na de lancering.

De raket van het type Musudan werd afgevuurd in het oostelijk gelegen Wonsan, de gebruikelijke locatie voor Noord-Koreaanse raketproeven. Het eerste projectiel werd vanmorgen om 6.40 uur lokale tijd afgevuurd. De tweede poging volgde om 19.26 uur lokale tijd.

Ruim een week geleden testte Pyongyang ook al een middellangeafstandsraket. Die proef vond plaats op 15 april, de verjaardag van de stichter van Noord-Korea, Kim Il-sung. Ook toen faalde de lancering.

De Musudan-raket heeft een bereik van zo’n 3.000 à 4.000 kilometer. Dat is genoeg om de Amerikaanse legerbasis op Guam te bereiken. Naar schatting beschikt het communistische land over zo’n vijftig Musudan-raketten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later op de dag op verzoek van de Verenigde Staten bijeen om over de militaire agressie van Pyongyang te praten. Op 6 mei wordt in Noord-Korea een partijconferentie van de almachtige Koreaanse Arbeiderspartij georganiseerd. Het eerst het eerste partijcongres in 36 jaar tijd.

Voedseltekorten

Eerder vandaag liet de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, al weten dat de voedselproductie in Noord-Korea voor het eerst sinds 2010 is gedaald. Het land kampt al jaren met ernstige voedseltekorten. In de jaren negentig vond een grote hongersnood plaats, waarbij honderdduizenden burgers stierven.

Het regime in Noord-Korea besteedt een groot deel van haar geld aan het zeer omvangrijke leger en aan haar kernwapenprogramma. In de afgelopen maanden lanceerde het Aziatische land talloze langeafstandsraketten en testte het een kernbom. Begin vorige maand besloot de VN-Veiligheidsraad om de sancties tegen het land verder te aan te scherpen. Sindsdien heeft Pyongyang een nog agressievere toon aangeslagen.

Charmeoffensief

Maar er was ook een handreiking. Afgelopen zaterdag liet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su-yong, in zijn eerste interview met een westers medium, weten dat Noord-Korea bereid is om zijn kernproeven te stoppen. Voorwaarde is dat de Verenigde Staten de jaarlijkse militaire oefeningen met Zuid-Korea stopzetten.

In een reactie liet de Amerikaanse president Obama weten dat hij dit voorstel niet serieus neemt en dat Noord-Korea “met een beter plan moet komen”. Pyongyang heeft in het verleden vaker voorstellen gedaan om zijn kernwapenprogramma te stoppen, maar kwam hier iedere keer weer op terug. Analisten en gevluchte Noord-Koreanen zeggen dat het regime van Kim Jong-un het nooit vrijwillig zal denucleariseren.

    • Casper van der Veen