Trump belooft een Amerika dat vooral aan zichzelf denkt

Republikein Trump heeft woensdag voor het eerst een rede over zijn buitenlands beleid gehouden, mocht hij president worden.

„Amerika eerst”, zal het fundament van zijn buitenlands beleid zijn, zei Donald Trump woensdag in een speech over zijn eventueel buitenlands beleid, nadat hij dinsdag zijn voorsprong in de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur dinsdag vergrootte.

In de toespraak, duidelijk bedoeld om de bijna-kandidaat een presidentiële allure te verschaffen, ontvouwde hij een overwegend isolationistische visie op Amerika’s rol in de wereld. Het politieke en economisch motief kwam aan het slot: „We zullen dit land niet langer overgeven aan de valse noten van globalisering. De natiestaat is het ware fundament voor geluk en harmonie. Ik sta sceptisch tegenover internationale verdragen die onze handen binden.”

Amerika zal dan ook niet langer de kastanjes uit het vuur halen wanneer andere landen, zoals bijvoorbeeld NAVO-partners onvoldoende aan defensie spenderen, zei Trump.

Uitwerking van Trumps vele geruchtmakende losse uitspraken zoals het bouwen van een muur langs de grens met Mexico ontbrak in de toespraak. Trump probeerde een overkoepelende visie te presenteren door Amerika’s rol bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog te stellen tegenover wat hij de „complete ramp” noemde van de buitenlandpolitiek van de presidenten Clinton en Obama.

De relatie met Rusland en China zal verbeteren, verzekerde hij. Met Rusland beloofde hij „een deal”, China zal respect krijgen voor Amerika’s kracht. Ter bestrijding van IS moeten de VS zowel een „samenhangend plan” ontwikkelen als „onvoorspelbaar” worden. Trump wil het leger versterken met „het beste materieel ter wereld” maar zei ook dat de VS uit zijn op vrede.