Tientallen agenten gewond bij protesten in Frankrijk

Bij demonstraties tegen een hervorming van de arbeidsmarkt zijn in verschillende steden 120 arrestaties verricht.

Een demonstrant komt in aanraking met de politie bij een protestmars in Parijs donderdag tegen een voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt.
Een demonstrant komt in aanraking met de politie bij een protestmars in Parijs donderdag tegen een voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt. Foto Alain Jocard/AFP

Bij opstootjes tussen demonstranten en de politie in verschillende steden in het westen van Frankrijk zijn 24 agenten gewond geraakt, waarvan er drie ernstig aan toe zijn. Er zijn volgens persbureau AFP 120 aanhoudingen verricht. De protesten richten zich tegen voorgenomen arbeidsmarkthervormingen.

Zestigduizend demonstranten - voornamelijk studenten en vakbondsleden - liepen volgens France 24 donderdag in hoofdstad Parijs in een mars tegen de politieke besluitvorming. Zij schreeuwden daarbij anti-regeringsleuzen. De politie zelf zegt dat er ‘slechts’ 15.000 mensen deelnamen aan de protesten.

De rellen braken uit toen enkele tientallen mensen ter hoogte van de Pont d’Austerlitz flessen en stenen begonnen te gooien naar de politie. De agenten gebruikten vervolgens traangas om de relschoppers uit elkaar te drijven. Dat soort incidenten vonden eveneens plaats in de zuidelijke stad Marseille en de westelijke plaatsen Nantes en Rennes. Ook daar raakten demonstranten slaags met de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft de ongeregeldheden veroordeeld.

Hervorming arbeidsmarkt

De protesterende studenten en vakbondsleden zijn boos over een wetsvoorstel dat als doel heeft om het bedrijven gemakkelijker te maken om mensen aan te nemen, onder andere door versoepeling van het ontslagrecht. In ruil daarvoor wordt het minder gemakkelijk om mensen langere tijd op korte flexibele contracten aan te nemen.

Critici zijn bang dat de hervorming ten koste gaat van de positie van vaste medewerkers. Zij vrezen dat de zogeheten El Khomri-wet, naar de minister van Werkgelegenheid Myriam El Khomri, weinig zal doen aan het hoge werkeloosheidspercentage van 10 procent in Frankrijk en vooral de onzekerheid voor jongeren zal vergroten. De Assemblée bespreekt het voorstel volgende week.

De El Khomri-wet wordt langzamerhand een hoofdpijndossier voor president François Hollande. Onder druk van eerdere protesten is de voorgenomen wet al meerdere keren aangepast. Zo verdween een passage waarin een maximum wordt gesteld aan de vergoeding die een bedrijf moet betalen aan een onterecht ontslagen werknemer.

Hinder voor vliegverkeer

Het vliegverkeer ondervond donderdag veel hinder van de demonstraties. Zo werd volgens AP 20 procent van de vluchten op het Parijse vliegveld Orly geschrapt. Ook op luchthaven Charles de Gaulle hadden reizigers last van vertragingen door de protesten.

    • Jorg Leijten