VN-gezant waarschuwt: wapenstilstand in gevaar

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, waarschuwt dat de gedeeltelijke wapenstilstand in „groot gevaar” is. Hij doet een beroep op de VS en Rusland nieuw leven te blazen in de vredesbesprekingen, die sinds woensdag stilliggen. Dat liet hij deze ochtend weten aan persbureaus, nadat hij via een videoverbinding de VN-Veiligheidsraad had toegesproken. Zestig dagen geleden beloofden de Syrische oppositie en het regime van president Assad de wapens neer te leggen. Terreurorganisaties Al-Nusra en IS zijn uitgezonderd van de gedeeltelijke wapenstilstand. Dit bestand hangt volgens de Mistura „aan een zijden draadje”. Volgens de VN-gezant voor Syrië kiezen de partijen steeds meer voor een militaire oplossing van het conflict en dat is een grote bedreiging voor de vredesbesprekingen. (NRC)