Hollands gameglorie: drie games van Nederlandse bodem

Goede games komen echt niet alleen uit verre oorden. We speelden drie games van Nederlandse bodem.

Screenshot uit de game Kingdom.

Renowned Explorers

●●●○○

Alsof Disney een game heeft gemaakt over een clubje knotsgekke globetrotters. Zo voelt het om Renowned Explorers te spelen. In deze vrolijke game reis je als 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger de wereld rond om roem, geld en kennis te vergaren.

Elke ontdekkingsreis begint met het verzamelen van expeditieleden en het uitkiezen van een doel. Ga je af op de geruchten van een Hongaars fort in een duister woud? Of toch maar piramiden plunderen in het hart van Egypte?

Renowned Explorers is de tweede grote game van de Utrechtse gamestudio Abbey Games. Net als hun eerdere game Reus blaakt Renowned Explorers van ambitie. De prachtige getekende stijl doet niet onder voor tekenfilmseries. Maar vergis je niet: achter de stripachtige uitstraling gaat een bloedserieuze game schuil.

Gevechten ontvouwen zich als steen-papier-schaar-veldslagen. Agressieve tegenstanders versla je door sluw te zien, sluwe tegenstanders smelten voor een vriendelijke houding en met agressie maak je vriendelijke opponenten een kopje kleiner. Door op het juiste moment van houding te wisselen hou je in het gevecht de bovenhand.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De moeilijke Adventure mode heb ik nog niet succesvol volbracht. Gelukkig zijn er eenvoudigere speelmodes. En ook ontzettend fijn voor gamers met weinig tijd: een complete campagne duurt hooguit een paar uur.

Kingdom

●●●●○

Hoeveel knoppen heb je nodig om een koninkrijk te besturen?

Drie. In de game Kingdom draaf je als koning of koningin met de linker- en rechterpijltoets. Maar de alleskunner is het pijltje naar beneden: daarmee betaal je onderdanen, wijs je de bomen aan die omgehakt moeten en werp je een verdediging op.

Dat is hard nodig, want zodra de zon ondergaat drommen grommende monsters zich samen aan de randen van je kampement. Als ook maar één van deze wezens door de barricades breekt, is het gedaan met het koninkrijk en valt de kroon.

De besturing is minimalistisch, maar elke keuze die je in Kingdom maakt heeft gewicht. Leg je eerst akkers aan, voor extra inkomsten? Of verhoog je de muren? Kingdom bewijst daarmee dat een game niet ingewikkeld in elkaar hoeft te steken om complex te zijn. Als je weer een nacht hebt overleefd voel je je slim en opgelucht.

De sfeer van Kingdom houdt het midden tussen heilig en grimmig. In het prachtige pixellandschap drijven wolken voorbij, rijst mist op uit het water en schiet een hert voor je uit.

Kingdom is het geesteskind van de Nederlandse gamemaker Thomas van den Berg. Hij bracht het spel in 2013 uit als browsergame. Samen met de in IJsland wonende Italiaan Marco Bancale bracht hij een uitgebreidere versie uit.

Speedrunners

●●●○○

Ik lig al de hele race achter, maar doordat ik op het juiste moment net het goede item pak, haal ik iedereen in en versla de nummer één.

Klinkt als Mario Kart? Mis, dit is Speedrunners, een racegame in twee dimensies vol campy superhelden die door straten slingeren en stuiven. Speedrunners speel je in je eentje, online of met vrienden thuis. Dat laatste is het leukst: Speedrunners is op zijn best als partygame waarbij je vrijuit kunt vloeken als het tegenzit, of je kunt verkneukelen als je wint.

Het idee is simpel: wie te traag is en buiten het scherm raakt, is af. De briljante vondst daarbij is dat het scherm dat verkleint zodra de eerste persoon is afgevallen. Dat voert de druk op bij de overblijvers én de afvaller hoeft niet lang te wachten tot hij weer aan de beurt is.

Speedrunners speelt vloeiend, zoals een racegame moet zijn. Je kan Speedrunners met het toetsenbord spelen, maar deze game vereist zoveel vingervlugheid dat een controller aan te raden is.

Het spel is gemaakt door de Nederlandse studio DoubleDutch Games en tinyBuild uit de VS. Voor de Nederlanders is het hun eerste grote productie, en wat voor eentje: Speedrunners is hard, Speedrunners is bier op tafel en gaan.

    • Lucas Brouwers