Rustig om je heen kijken op Mars

NASA heeft nieuwe 360 gradenbeelden vrijgegeven van de Marsrover Curiosity.

Een stukje van het panorama.
Een stukje van het panorama. Foto NASA / JPL-Caltech

Stenen, veel stof en een staalblauwe lucht. Veel meer is er niet te zien op het nieuwste 360-gradenfilmpje van NASA. Het meest bijzondere is de locatie. De beelden zijn ‘gedraaid’ op het Naukluft Plateau, op Mars.

De beelden zijn gemaakt in de namiddag van 4 april, Marstijd, door de rover Curiosity. Die is voorzien van een camerasysteem op een mast waarmee een panoramafoto gemaakt kan worden. Die beelden worden normaal gesproken gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar de geologie van de planeet, maar maken het nu ook mogelijk dat mensen met een virtual realitybril een kijkje kunnen nemen.

Het is niet voor het eerst dat NASA 360-gradenbeelden van Mars vrijgeeft. Wel is het een vrij recente ontwikkeling dat die beelden interactief bekeken kunnen worden met bijvoorbeeld een VR-bril. Eerder maakte Curiosity een vergelijkbaar panorama bij de Namib Dune.

Tijdens het maken van de nieuwe video heeft NASA ook een routinecontrole uitgevoerd op de wielen. Op een foto is te zien dat het ruwe terrein daar gaten in geslagen heeft. De wielen zijn ongeveer een halve meter in doorsnee en veertig centimeter breed. De schade aan de zes uit massief aluminium vervaardigde wielen werd voor het eerst waargenomen in 2013 en wordt sindsdien gestaag ernstiger. Wel is de verwachting dat de wielen van de rover de rest van de missie zullen meegaan.

    • Bastiaan Nagtegaal