Russische oppositie valt ruziënd uit elkaar

Nu oppositieleider Aleksej Navalny uit de ‘Democratische Coalitie’ stapt, is dit samenwerkingsverband een dode letter.

Aleksej Navalny Foto Kirill Kudryavtsev / AFP

De Russische oppositie is woensdag ruziënd uit elkaar gevallen. Oppositieleider Aleksej Navalny liet weten dat zijn partij uit de zogeheten ‘Democratische Coalitie’ stapt. Zo is dit samenwerkingsverband van oppositiepartijen nu een dode letter.

Navalny maakte zijn besluit woensdagavond bekend na een lange vergadering over de voorbereiding op de verkiezingen voor het Russische parlement, komende september. Tijdens de bijeenkomst stelde Navalny de positie van lijsttrekker Michail Kasjanov ter discussie. Kasjanovs partij Parnas hield echter onverkort vast aan de nummer één-positie van de partijleider. Daarop maakte Navalny bekend dat zijn ‘Vooruitgangspartij’ de coalitie verlaat. Ook een tweede oppositiepartij zegde de samenwerking met Parnas op.

Democratische Coalitie

Vorig jaar besloten Navalny en Kasjanov de krachten te bundelen. Andere oppositiepartijen sloten zich bij de Democratische Coalitie aan, en ook de beweging ‘Open Rusland’ van dissident Michail Chodorkovski zegde zijn medewerking toe. De coalitie probeerde vorig jaar op verschillende plaatsen mee te doen aan de regionale verkiezingen, maar werd alleen in de regio Kostroma toegelaten. Daar slaagde de coalitie er niet in om de kiesdrempel te halen.

Afgelopen december maakte de Democratische Coalitie zijn programma voor de verkiezingen voor de Russische Doema bekend. Kandidaten voor de Russische Doema zouden worden gekozen via voorverkiezingen (‘primers’) waar niet alleen partijleden, maar ook gewone Russische burgers zouden mogen deelnemen. Doel was om zo veel mogelijk publiciteit te genereren. Kasjanov wilde echter niet meedoen aan de voorverkiezingen – zijn positie als lijsttrekker stond niet ter discussie.

Kasjanov onder druk

In de afgelopen weken kwam Kasjanov steeds verder onder druk. De Russische zender NTV zond een documentaire uit met in het geheim gemaakte opnames, waarop te zien is hoe de oppositieleider in bed ligt met een medewerkster. De vicevoorzitter van Parnas, Ilja Jasjin, stelde daarop voor om Kasjnov van de nummer één-positie te schrappen – een voorstel dat door de partij werd verworpen.

Het opstappen van Navalny betekent dat zijn kandidaten niet kunnen meedoen aan de verkiezingen. Zijn ‘Vooruitgangspartij’ is niet geregistreerd. Navalny zelf mag zich niet verkiesbaar stellen tot 2020.

    • Steven Derix