Russische oppositie ruziënd uit elkaar

De Russische oppositie is ruziënd uit elkaar gevallen nadat de partij van oppositieleider Navalny uit de ‘Democratische Coalitie’ is gestapt. Navalny stelde de positie van lijsttrekker Kasjanov woensdag ter discussie. Diens partij Parnas hield vast aan de leider. Navalny’s ‘Vooruitgangspartij’ verliet hierop de coalitie, net als een tweede oppositiepartij.

Vorig jaar bundelden Navalny en Kasjanov de krachten. ‘Open Rusland’ van dissident Michail Chodorkovski zegde zijn medewerking ook toe. De coalitie wilde vorig jaar meedoen aan regioverkiezingen, maar werd alleen in Kostroma toegelaten. De kiesdrempel werd er niet gehaald.

Kasjanov stond onder al druk. Zender NTV toonde in het geheim gemaakte opnames, waarop te zien is hoe hij in bed ligt met een medewerkster. De vicevoorzitter van Parnas stelde voor Kasjnov als leider te schrappen, wat de partij verwierp.

Door het opstappen van Navalny kunnen zijn kandidaten niet meedoen aan de verkiezingen. Zijn ‘Vooruitgangspartij’ is niet geregistreerd.