Recordaantal Nederlanders wisselt van energieleverancier

Bijna de helft deed dat om geld te besparen. Het milieu is zelden een reden.

Foto Vincent Jannink / ANP

Het aantal Nederlanders dat van energieleverancier is gewisseld, is nog nooit zo hoog geweest als in 2015. Dat blijkt uit de Energiemonitor van de de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die donderdag is gepubliceerd. Afgelopen jaar stapte 15,1 procent over bijna twee procentpunt meer dan in 2014.

48 procent van de overstappers deed dat om kosten te besparen. Slechts 5 procent betrok zijn of haar stroom elders om redenen van duurzaamheid. Van de mensen die nog nooit zijn overgestapt, noemt 23 procent het milieu als mogelijke reden om dat alsnog te doen. In 2015 had 64 procent van de huishoudens groene stroom. Dat aantal is al langer redelijk stabiel.

De energiemarkt werd in 2004 geliberaliseerd. Sindsdien is 49 procent van de Nederlanders tenminste een keer van aanbieder veranderd, aldus de ACM. Er zijn inmiddels vijftig energie-aanbieders in Nederland. In Europa stapte in 2015 gemiddeld 6 procent over naar een andere leverancier.

    • Bastiaan Nagtegaal