Producenten in jaren niet zo optimistisch geweest

Het producentenvertrouwen bereikte het hoogste punt in vijf jaar, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Vooral de producenten van bouwmaterialen zijn positief gestemd. Foto Lex van Lieshout

Het vertrouwen in de toekomst onder industriële ondernemers is in april opnieuw gestegen. Het optimisme heeft het hoogste niveau bereikt in vijf jaar, blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd. Producenten in de industrie zijn al sinds 2013 overwegend gestemd.

Het CBS onderzoekt hoe ondernemers verwachten dat zich de komende tijd hun bedrijvigheid, orderpositie en voorraden zullen ontwikkelen. De indicator is het procentuele verschil tussen het aantal optimistische producenten en pessimistische producenten.

Deze maand bleken de ondernemers vooral positief over hun orderportefeuille en voorraden, aldus het CBS. Het grootste optimisme vond het CBS bij de hout- en bouwmaterialenindustrie. Alleen in de textiel-, kleding- en leerindustrie heeft pessimisme licht de overhand.

Gemiddeld kwam de indicator voor het vertrouwen de afgelopen twintig jaar uit op 0,5, april dit jaar op 4,7. Het hoogtepunt lag in januari 2008, kort voor het begin van de crisis, op 9,5. Een jaar later werd met -23,5 een dieptepunt bereikt.

    • Bastiaan Nagtegaal