Audubon pestte collega met nepdieren

None
Beeld: Smithsonian Institution Archives. Image # SIA2012-6095

De ene bioloog bedriegt de andere met verzonnen onderzoeksdata – tegenwoordig zou het wetenschapsfraude heten.

Het gebeurde 200 jaar geleden. De boosdoener was John James Audubon, de bioloog van Franse afkomst die later The birds of America schreef en illustreerde. Het slachtoffer was Constantine Rafinesque, een getalenteerde en excentrieke soortenjager uit Frankrijk. Audubon verzon tien lokale knaagdieren om Rafinesque te pesten, denkt zoöloog Neal Woodman, die erover schreef in Archives of Natural History (april). In de notitieboeken van Rafinesque staan tekeningen en beschrijvingen van tien ratachtigen die niet bestaan – zoals een hamster met wangzakken aan de buitenkant. Bij één ervan staat dat de informatie van Audubon kwam. Het was wraak , denkt Woodman. Op veldwerk in Kentucky (VS) logeerde Rafinesque bij Audubon. Ze kregen ruzie omdat Rafinesque Audubons viool kapotsloeg om een vleermuis te doden voor zijn collectie.