Hek en controles bij Brennerpas

Oostenrijk heeft nieuwe stappen gezet om de binnenkomst van vluchtelingen te blokkeren. Het parlement in Wenen stemde woensdag in met wetgeving om het aanvragen van asiel aanzienlijk te bemoeilijken. Daarnaast zijn in Tirol nieuwe details bekendgemaakt over een 370 tot 400 meter lang hekwerk en verscherpte grenscontroles bij de Brennerpas. De bedoeling is om de verwachte vluchtelingenstroom vanuit Italië aan banden te leggen, net zoals eerder de zogeheten Balkanroute werd afgesloten. Met de plannen positioneert Oostenrijk zich op ramkoers met Italië. De Italiaanse premier Renzi vindt de Oostenrijkse opstelling „schaamteloos”. Volgens hem is de Oostenrijkse bezorgdheid overdreven en druist het plan van een hekwerk in tegen de Europese regels en ook tegen de geschiedenis, de logica en de toekomst. (NRC)