Noodknop mobiel tegen verkrachtingen India

India verplicht fabrikanten van mobiele telefoons vanaf januari 2017 een noodknoop in te bouwen.

Een protest tegen het seksuele geweld tegen vrouwen in India. Foto Saurabh Das/ AP

India probeert de talloze verkrachtingen in het land tegen te gaan door mobiele telefoons te voorzien van een noodknop. Hiermee kunnen vrouwen alarm slaan wanneer ze worden aangevallen.

Na het indrukken van nummer 5 of 9 moet er een noodoproep uitgaan, aldus het Indiase ministerie van Communicatie en Technologie. Bij een smartphone is drie keer ingedrukt houden van de aanknop voldoende voor de noodroep. Dit noodsignaal moet vanaf januari 2017 beschikbaar zijn op alle nieuw verkochte mobieltjes.

Een jaar later moeten de telefoons ook uitgerust zijn met een ingebouwd gps-systeem, opdat ook bekend is waar de slachtoffers zich bevinden. India is de twee na grootste markt voor mobiele telefoons, met meer dan 1 miljard gebruikers.

Prijsstijging door gps-systeem

Het geweld tegen vrouwen in India bereikte in 2012 een dieptepunt toen een 23-jarige student tijdens een busrit in Delhi door meerdere passagiers werd verkracht waarna zij aan haar verwondingen overleed. Na de groepsverkrachting waren er grootschalige demonstraties tegen het seksuele geweld tegen vrouwen in India.

Niet iedereen gelooft dat de noodknop iets gaat veranderen. In veel plattelandsgebieden beschikken vrouwen niet over een eigen telefoon.

Verder waarschuwen fabrikanten van mobiele telefoons dat het gps-systeem zorgt voor een flinke prijsstijging zodat arme Indiërs geen nieuwe telefoon kunnen kopen. De prijs zou toenemen met 400 Indiase rupee (ongeveer 5 euro), dat is bijna een verdubbeling van de prijs van de goedkoopste mobiel in India van 500 rupee.

    • Huib de Zeeuw