Nadal opent de strijd tegen dopinggeruchten

Tennis Rafael Nadal is speculatie over dopinggebruik zat, en maakt er werk van zijn onschuld te bewijzen. Hij wil volledige openheid.

Nadal vorig jaar in actie tijdens Roland Garros.
Nadal vorig jaar in actie tijdens Roland Garros. AFP/Kenzo Tribouillard

De zomer van 2006, Wimbledon, het begin van de speculaties over dopinggebruik bij Rafael Nadal. In een artikel van de Franse krant Le Journal du Dimanche over het omvangrijke Spaanse dopingonderzoek ‘Operación Puerto’, dat zich met name richt op wielrenners, wordt Nadal op basis van anonieme bronnen genoemd als een van de tennissers die op de dopinglijst zou staan.

„Ik? Bloeddoping?”, reageert Nadal dat jaar op Wimbledon. „Denken jullie nou echt dat ik zo stom ben bedrog te plegen?” Bewijs voor dopinggebruik bij de Spaanse tennisser blijft in de jaren daarna uit.

Weer een beschuldiging, nu trekt Nadal ten aanval

Nu, tien jaar later, strijdt Nadal (29) nog immer voor zijn „integriteit”, zoals hij het noemt. In maart suggereerde de Franse oud-minister van gezondheid en sport Roselyne Bachelot dat Nadal met zijn zeven maanden afwezigheid in 2012 – door een knieblessure – een dopingschorsing maskeerde. De lange absentie was volgens Bachelot „waarschijnlijk het gevolg van een positieve dopingtest”.

Met bewijs over mogelijk dopinggebruik bij Nadal komt Bachelot niet. De coach van Nadal, oom Toni Nadal, noemde Bachelot in een reactie „een imbeciel”, aldus Spaanse media.

Nadal gaat nu in de tegenaanval. Maandag maakte de veertienvoudig grandslamwinnaar bekend dat hij Bachelot aanklaagt voor smaad, zijn advocaten hebben een zaak ingediend bij de rechtbank in Parijs vanwege haar „beledigende opmerkingen”.

Alle dopingtests openbaar

Dat was de eerste stap in zijn campagne om zijn naam te zuiveren. De tweede stap werd dinsdag via persbureau AP bekend: Nadal wil dat de uitslagen van zijn dopingtests en zijn biologische paspoort openbaar worden gemaakt. AP wist de hand te leggen op een brief die Nadal naar David Haggerty stuurde, de voorzitter van overkoepelende tennisfederatie ITF.

Nadal wil dat de uitslagen van zijn dopingtests openbaar worden gemaakt

„Maak alstublieft mijn biologische paspoort en mijn complete geschiedenis met antidopingcontroles en -testen openbaar”, schrijft Nadal in de brief. Nadal pleit voor openheid, testresultaten moeten zo snel mogelijk naar buiten worden gebracht.

Zeven keer per jaar een controle out-of-competition

De tennisfederatie bevestigt tegenover AP dat Nadal nooit positief is getest. Nadal, die net als iedere andere tennisser beschikt over de resultaten van zijn dopingtesten, is volgens de ITF vrij om de informatie over zijn controles naar buiten te brengen.

Nadal werd vanaf 2012 jaarlijks zeven keer of meer buiten de toernooien om, het zogeheten ‘out-of-competition’, getest, zo blijkt uit gegevens van de ITF. Tijdens toernooien werd hij de laatste jaren vier tot zes keer per jaar gecontroleerd – exacte cijfers geeft de federatie niet. Deze aantallen liggen in lijn met de controles van zijn voornaamste concurrenten, Roger Federer, Novak Djokovic en Andy Murray.

Doet de tennisbond wel genoeg tegen doping?

De kwestie-Nadal komt op een moment dat er in de tenniswereld een brede discussie wordt gevoerd over de dopingaanpak. Doet de ITF wel genoeg? Roger Federer pleit al langer voor meer controles. „Ik ben altijd verbaasd”, zei Federer vorig najaar in The New York Times. „Ik win een toernooi. Ik loop van de baan, en dan denk ik: ‘waar is de man van de doping?’”

Het budget voor dopingbestrijding ligt volgens The New York Times jaarlijks rond de vier miljoen dollar (3,5 miljoen euro). Het aantal controles op bloed en urine is de laatste jaren opgevoerd. Voor mannen en vrouwen totaal waren het er vorig jaar 4.433, tegen 3.529 in 2014 en 2.752 in 2013. Out-of-competition krijgt, na kritiek over het lage aantal, nu meer aandacht. In 2011 waren er 21 out-of-competition bloedtests, vorig jaar 1.658.

Woensdag werd bekend dat Nadal de Spaanse vlag bij de openingsceremonie op de Spelen in Rio mag dragen, een steunbetuiging van het Spaanse olympisch comité voor zijn strijd tegen de dopingbeschuldigingen.

    • Steven Verseput